Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри нарушения в поръчката на Столична община за улично осветление. Намерени са общо седем нарушения и са съставени 11 акта.

В началото на годината неправителствената организация „Спаси София“ и общинският съветник Борис Бонев внесоха в прокуратурата и в Агенция за държавна финансова инспекция сигнал със съмненията, че при обществената поръчка за осветлението на столицата цените на осветителните тела са били завишени многократно.

„Констатацията е за тежки нарушения на обществената поръчка, за потенциал за корупционна практика, за нагласяване на резултатите. В анализа на АДФИ е посочено, че един от участниците по две от общо четирите обособени позиции е трябвало да бъде отстранен, защото неговото предложение не отговаря на техническите изисквания. Нарушенията са фрапиращи. Разликата в цените е между 5 и 90 пъти„, коментира Бонев в предаването „Нещо повече“.

Направена е проверка на обществената поръчка по четири обособени позиции с обект на поръчката „строителство“ с вид „открита“ процедура с прогнозна стойност – 73,6 млн. лева (без ДДС), и изпълнението на четири договора (всеки със срок на действие две години и с възможност за удължаване с още две години) за периода от сключването им – 19 март 2021 г., до датата на откриване на инспекцията – 8 февруари 2022 г. Изпълнението на договорите не е приключило, уточняват от АДФИ.

По думите на Бонев крайно време е да бъдат указани ясни правила по какъв начин се прави предварителното проучване, за да се стигне до определена цена в обществените поръчки.

„АДФИ констатира, че средствата, предвидени за ново изграждане, са значително завишени спрямо нуждите на града, както и че в количествените сметки има дейности и материали, които нямат връзка с уличното осветление, тоест са дописани, за да се дават още пари“.

„Спаси София“ са поискали информация от АДФИ информация дали резултатите от доклада им са предадени на прокуратурата и на Сметната палата.

Интервюто с Борис Бонев можете да чуете в звуковия файл.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar