Фирмите с най-ниски цени предлагат най-калпави дискове, заяви той

Заради срива на Търговския регистър премиерът поиска от Томислав Дончев да има надзор като при строителството

До 10 дни ще ви предложа решение на Министерския съвет, с което създаваме държавно хранилище. В него всеки регистър трябва да представя копие от информацията. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в началото на заседанието на правителството днес.

„Няма да кажа къде ще бъде, но и технически, и нормативно ще уредим това, за да препятстваме бъдещи подобни кризи“, обяви той, имайки предвид срива в Търговския регистър. Според Дончев ситуацията с него показва и колко е крехка и уязвима цялата тази миграция към система от типа на електронното управление.

Всяка една техническа криза може да прерасне в икономическа, в търговска, в каква ли не друга. Съжалявам да го кажа, но суровата истина е, че отсега нататък, ако не искаме подобни кризи,

ще трябва да

отделяме

повече пари,

включително и за

киберсигурност, отсече вицепремиерът.

Премиерът Бойко Борисов поясни, че всъщност ще се прави склад за електронни данни.

„Много важно е, Дончев, като го правите това, да има и надзор, защото в строителството имаме надзор, който контролира, при изграждането на електронните системи няма. Това трябва да го отрегулираме, защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и най-калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да следи и този процес“, поръча Борисов.

От 5,40 ч вчера сутринта Търговският регистър вече е възстановил част от своите функционалности, посочи Дончев. Работата по възстановяването на информацията продължава денонощно, става дума за 25 терабайта информация. До няколко дни ще имаме всички функционалности на Търговския регистър. Това обаче е само един от регистрите в държавата. От понеделник Държавна агенция „Електронно управление“ ще направи одит на състоянието на хардуера и софтуера на всички електронни системи и до края на седмицата ще излезе с доклад. По нормативно изискване всяка база данни трябва да е двойно и тройно подсигурена, но очевидно, че това понякога не е достатъчно, каза Дончев.

По-рано по Нова тв вицепремиерът потвърди, че при срива на Търговския регистър става дума за технически проблем – изгорели дискови устройства.

Не очаквайте да ви успокоявам. Това е изключително сериозна ситуация и никой не би трябвало да я подценява, каза той, но подчерта, че не може да се говори за загуба на информация. Абсолютно невъзможно е тя да се манипулира или някой да се възползва от нея, успокои Дончев.

Две са основните

задачи –

възстановяване

на дейността на

регистъра и да се

установи кой е

виновен,

обяви вицепремиерът.

„Въпреки че става въпрос за технически проблем, допускаме някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Това не е единственият архив в държавата. Имаме наредби как трябва да се съхранява подобна информация.

Предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се взема поука, може би на Министерски съвет ще бъде предложено създаването на допълнителна система, където да се съхранява тази информация и да си гарантираме, че тя може да бъде възстановена оттам“, обясни още Дончев и час по-късно направи предложението, с което бе съгласен и премиерът Бойко Борисов, който възложи хранилището да се прави.

БСП поиска поставките на Цачева и Даскалова

ЛИЛИ КЛИСУРОВА

Незабавни оставки на правосъдния министър Цецка Цачева и на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заради проблема с Търговския регистър, поиска БСП.

Поне от февруари Цачева е знаела, че Даскалова не изпълнява задълженията си по закон, но не е предприела мерки, обяви зам.-шефът на червената група Крум Зарков. Той цитира доклад до Цачева на Инспектората от проверка в агенцията, в който има препоръка да се търси отговорност на шефката ѝ.

Кризата с Търговския регистър е резултат от некомпетентност, каза зам.-шефката на БСП Деница Златева. Тя попита вярно ли е, че за периода август 2017 – юни 2018 г. агенцията е оставена без обслужване на сървърите, дисковите устройства и устройствата за архивиране и е правена само аварийна поддържка. Ако няма оставки сега, това ще е тема още на първите дни на парламента, заканиха се червените.

Шефката на Агенцията по вписванията:

Когато дойде момент за оставки, ще разберете. Сега съм нужна тук

Регистърът бил с 2 бекъпа

Има 2 бекъпа на информацията от Търговския регистър – в резервния център в столичния кв. „Младост“ и в Шумен. Получила съм уверение, че няма загубена информация, съобщи Зорница Даскалова, шеф на Агенцията по вписванията, към която е Търговският регистър. Според Даскалова причината за срива са „дефектирали 4 диска“. Защо са излезли извън строя, още не е ясно. Тя незабавно е поискала доклад от фирма „Лирекс“, която поддържа Търговския регистър, за причините за срива. Служители на ГДБОП и ДАНС са уверили Даскалова, че няма манипулиране на информацията.

„Когато дойде моментът за оставки, ще разберат всички. Това е политическо решение. В момента съм нужна на работното си място“, каза Даскалова.

Пуснаха го, но само за справки

От 5,40 ч може да се правят справки за актуалното състояние на фирмите. Очаква се днес да заработят и справките по ЕГН, което ще позволи прехвърлянията на МПС.

Днес трябва да бъде възстановена и връзката на регистъра с RegiX – държавния канал за обмен на информация, през който администрациите теглят данни и така спестяват на гражданите разнасянето им от една служба до друга, обясни шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Очаква се пълната функционалност на регистъра, включително и новите вписвания, да бъдат достъпни от другата седмица. „Не мога да кажа конкретна дата“, посочи обаче Даскалова. Тя обясни, че от началото на аварията в петък специалистите не били спали, само някои си позволявали по няколко часа.

Междувременно от „Лирекс“ разпространиха съобщение до медиите, в което се казва: „Компанията е изцяло концентрирана в това да възстанови работоспособността на системата и поради тази причина се въздържаме от коментари и мнения по темата. За нас е най-важно на първо място да направим всичко възможно за излизане от извънредната ситуация!“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar