Премиерът Бойко Борисов отрече напълно твърденията от въртящото се в последните четири дни в социалната мрежа „Фейсбук“ видео с анонимен автор, в което през описани свързаности се стига до внушението, че министър-председателят е купил за манекенката Борислава Йовчева къща за 2.9 млн. евро в Барселона, където тя живее с шестгодишната си дъщеря и родителите си.

Видеото се появи на 7 юли на страницата на създадената същия ден Фейсбук група „Да спрем разграбването на България“ и за четири дни натрупа близо 350 хил. гледания. Внушението за връзката между Борисов и Йовчева се базира на слухове, които трудно могат да бъдат потвърдени и проверени, част от изнесената фактология в него обаче отговаря на истината, сочи проверка на „Капитал“. Вчера от анонимен мейл до медиите бяха изпратени и копия на цитираните в клипа документи.

Борисов не е коментирал пред журналисти видеото, както направи преди две седмици, когато анонимен сайт съобщи, че си е купил остров в Гърция . Отговорът му беше представен в извънреден брой на предаването на Сашо Диков по телевизия „Евроком“ късно във вторник вечер (10 юли). Премиерът казва, че не е запознат с видеото. А на изпратените от Диков въпроси, които са основно познава ли Борислава Йовчева и за отношенията му с нея, Борисов отговаря писмено с лаконичното „Не“. На питането да коментира цитираните във видеото имена и фирми и връзки с тях, премиерът пише само „Фалшиви новини вече не коментирам. Скалъпената история с гръцкия остров ми е обеца на ухото“.

В телефонно интервю, излъчено на запис в предаването, Асен Чаушев, представен във видеото като бивш дългогодишен високопоставен служител на „Лукойл“, който е купил къщата в Барселона, също отрече Борисов да има нещо общо и заяви, че случаят е личен, а произходът на средствата – деклариран.

Къща в Барселона беше спомената за първи път в запис, публикуван от сайта „Биволъ“ през януари 2016 г. Той съдържаше част от разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки. В него Янева казва, че Бойко Борисов е купил за 1.5 млн. евро къща в Барселона на жена, с която е бил в близки отношения, без да се споменава име.

Ето какви са потвърдените до момента факти от видеото:

За къщата

Къщата, посочена във видеото като дом на бившата „Мис Бикини“‘ 2006 Борислава Йовчева, действително съществува и се намира на посочения адрес.

Проверка на „Капитал“ в регистрите показва, че през ноември 2012 г. в Барселона е учредена фирмата Numin Invest Sl. Седалището съвпада с това на дружество, чийто бизнес е да регистрира компании. Капиталът е 3 хил. евро. През февруари 2013 г. Борислава Йовчева влиза в управлението й, а адресът на дружеството се променя, като при проверка в Google street view съвпада с показаната в клипа къща. На 31 май 2013 г. капиталът на дружеството е увеличен с 2.9 млн. евро и в него влиза друг акционер, като според изпратените до медиите документи това е станало чрез апорт на къщата. След няколко месеца Борислава Йовчева излиза от управлението на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен баща ѝ.

Пред „Евроком“ Александър Чаушев заяви, че къщата е негова и е придобита напълно законно, но отказва да отговори откъде са парите, с които е купена с думите: „Няма да ви отговоря на този въпрос, защото е страшно некоректен. Не се задават такива въпроси в цивилизованите общества – за пари. Важно е да са платени данъците и да няма престъпление, за което гарантирам“. Чаушев отказва да отговори и дали Йовчева живее в имота с аргумента, че това е личен въпрос.

Фирма с 1.7 млн. евро капитал от офшорка

Другото дружество, посочено във видеото, е Ema Bgs SL. То е основано през юли 2013 г. и е на същия адрес, на който е къщата. Негов управител е бащата на Борислава Йовчева – Георги Йовчев. През 2015 г. капиталът на дружеството в вдиган два пъти – веднъж с 1 млн. евро, а втория път – със 750 хил. евро, а в управлението му влиза жена с името Силвия Николова.

Според изпратените документи и видеото вдигането на капитала е станало с вноски от кипърското дружество Palms Enterprises, чийто пълномощник е посочваният за близък до ГЕРБ бизнесмен Йордан Христов, който е в общи дружества със Силвия Николова. Palms Enterprises e съсобственик с община Приморско в дружеството „Спортни имоти Приморско“ АД. В управлението на същото дружество от 2008 до 2011 г. е влизал близкият до Бойко Борисов бизнесмен Иван Саздов. „Капитал“ съобщава, че Йордан Христов е търсен за коментар на мобилния му телефон, но не е отговорил.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar