„В момента провеждаме разследвания, които в много голяма степен потвърждават думите на Асен Василев, че България не е бедна държава, България е много ограбвана държава. Щетите, ако ги пресметнем, може би надхвърлят 2 или 3 пъти тези от КТБ (2,6 млрд. лв – б. а.)„, каза вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи договора за работа в МВР на олимпийската шампионка Ивет Горанова (виж на ).

Той даде пример с изграждането на автомагистрала „Хемус“. „Ако обикновен български гражданин трябва да си направи половинметрова ограда около дома си, се налага да получи разрешение за строеж. Ако го няма, получава административно наказание и му събарят постройката. А в България да се изгражда национален обект –

магистрала „Хемус“,

която се изгражда без

строителни книжа,

без разрешение за строеж, без проведени отчуждителни процедури, без да е имало определен изпълнител на задачата, без да има строител, който да поеме отговорност за некачествено строителство“, каза вицепремиерът. И даде пример каква е основата на аутобана. „Не може да се изгребва коритото на река Вит с коренища, с тиня, с кал и това да е основа на една съвременна магистрала“, ядоса се министърът и допълни, че за „Хемус“ авансово са платени 12 млрд. лв.

След това подхвана язовирите. За тях били дадени „на приближени до властта фирми над 560 млн. лв.“. „Не са предприети или приключили никакви ремонтни дейности до настоящия момент“, каза Рашков.

Друго разследване, което тече в МВР, е за злоупотреби в бившата комисия по хазарта, се разбра от думите на вицепремиера. Тя не била събрала 600-700 млн. лв., не станало ясно кой е виновен. „Кой е станал причина за подарявания на огромни активи?“, запита вътрешният министър. И добави, че ако пресметне всички суми на започнатите от МВР проверки, числото щяло да задмине щетата от фалита на КТБ. Тя е 2,6 млрд. лв.

Вицепремиерът попита и дали несъбираните такси от „Златния гьол“ не са отивали за купуване на гласове, за осигуряване на криминален вот и по този начин да са се печелили избори.

„Този човек върши политическа дейност, свързана с определена партия, и води целенасочена политика срещу служебното правителство“, каза Рашков по повод поисканата от шефа на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов оставка на директора на полицията в Благоевград. Изказването на Алибегов бе по повод акция на полицията в града срещу кръчми, които работят след 23 ч, което е забранено със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Алибегов я нарече „тормоз“. Според Рашков обаче мерки трябва да има. Мисля, че такъв контрол трябва да има. Представете си, ако няма, дали Алибегов ще понесе каквато и да било отговорност, ако утре ние се окажем с 15-20% заразяемост на денонощие, попита вицепремиерът и обясни и че арестуваният в Благоевград мъж,

клиент на заведение, е

бил пиян и буйствал

След като изтрезнял, написал извинения за поведението си.

По повод информацията, че директорът на НАП Румен Спецов е бил заплашван, министърът каза, че е разбрал за това от него, след като са се видели в МВР по друга тема. Той уточни, че органите на реда ще вземат мерки, след като преценят каква е реалната заплаха срещу Спецов и каква е степента ѝ.

„Ако се наложи, ще сложим на него и семейството му охрана. Щом главният прокурор можеше да има от 3 места, не виждам проблем директорът на НАП да е охраняван“, коментира вътрешният министър. Той нападна спецпрокуратурата заради акциите за заловената група каналджии, защото отказали да участват в брифинга на МВР за арестуваните в петък трафиканти. В събота от ГДБОП и ДАНС разказаха за работата си по разбиване на бандата на трафик на мигранти. Час по-късно наблюдаващият прокурар Теодора Йонова обяви, че се е готвила за мярката за неотклонение в съда и затова не е присъствала на брифинга. Тя разкри и подробности от разследването, което е продължило повече от 1 година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar