Бившият министър на вътрешните работи в кабинета „Кирил Петков“ очаква главният прокурор Иван Гешев да поиска сваляне на имунитети на политици. Възможно е един от тях да е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Най-вероятно такава ще бъде реакцията на държавният обвинител на натиска той да освободи поста, предполага Рашков, стана ясно от негово интервю за Нова телевизия в неделя следобед.

„Очакваме (Гешев, б. р.) да бъде по-конкретен, включително с искания за снемане на имунитет. Това ще бъде неговата реакция“, допуска Рашков. Той отказа да посочи конкретни имена, но допусна, че е възможно един от уязвените да бъде Бойко Борисов.

По думите на Рашков пресконференцията на Гешев, на която той скъса оставката си, е била „глупава“, защото Гешев се е „самообвинил“ във връзки с действащи политици, при това не само с една партия. По време на изявата си държавният обвинител си призна, че е имал близки контакти с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и че е предаден от ДПС.

Гешев разбира като предателство спрямо него приемането на механизма за разследване на главния прокурор, каза още Рашков.

„Ти, когато си бил приятел на някого, си трупал материали за него, и когато те застрашат като пост в съдебната система, ги вадиш на повърхността. Това е неморално“, смята Рашков.

Според него Гешев в момента „много греши в поведението си“ и това настройва срещу него не само политиците, но и неговият заместник.

„Ако имаме инспекторат или Висш съдебен съвет, само това, че (Гешев, б. р.) нарече политиците „политически боклук“, щеше да е достатъчно, за да загуби поста си“, смята още бившият вътрешен министър.

Само двама главни прокурори в най-новата история на България не са дали основание да се смята, че прокуратурата е политизирана, и това са Иван Татарчев в края на мандата му и Борис Велчев, заяви още Бойко Рашков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar