Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков ще изиска от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и от Държавната комисия за сигурност на информацията да извършат проверка дали прокурори са осъществявали нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Това съобщи самият той тази вечер в предаването „Алтернативата“ по ТV+ и TV1.

Повод за искането му е подписано преди години споразумение между Министерството на вътрешните работи и прокуратурата. Рашков твърди, че с текстове в това споразумение е направен успешен опит да се заобиколи Закона за защита на класифицирана информация, тъй като документът „предвижда възможност прокурори, определени от главния прокурор, да могат да се запознават и да четат оперативните разработки на служителите от службите на МВР“.

„Става дума за около 10-годишен период, в който прокуратурата и МВР са позволили да се разконспирира една секретна информация, до която прокурорите по Закона за защита на класифицираната информация, нямат достъп“, заяви Рашков и обясни, че вече е разтрогнал това споразумение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar