Нека първо главният прокурор да провери и изясни нещата около еврата и златото в леглото на премиера.“

Така членът на правния съвет на президента Бойко Рашков коментира в предаването „Оше от деня“ в четвъртък по БНТ въпроса дали е възможно да се преодолее конфликтът между правителството и президента и да се постигне диалог между държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов. За преодоляване на конфликтите между институциите апелира по-рано през деня и главният прокурор Иван Гешев по време на посещението си в провинцията.

„Как виждате един премиер, за който са постъпили данни, че до леглото му има милиони евро и злато, които предизвикват съмнения за начина, по който са придобити, да контактува безпроблемно с държавния глава. А как държавният глава ще контактува с такова лице.“, коментира с риторични въпроси Рашков. И добави:

„Нека първо да се изяснят тези неща и това е задача именно на главния прокурор“

„Крайно време е главният прокурор да спре да демонстрира благодарността си към министър- председателя, който си го посочи и си го избра. Гражданите очакват от прокуратурата не да подкрепя политическата власт и да ходи по селата да потупва по рамото пострадалите от престъпления старци, а да върши работата, за която е създадена и издържана с парите на данъкоплатците“, заяви още Рашков.

Той е изумен от обявените мотиви на оставките на тримата ключови министри – за пресичане на внушенията за връзки с ДПС и Доган, и от заявения отказ за оставка на правителството.

Какво прави този министър в това правителство до днес

Въпросът е защо досега министърът на финансите е останал в правителството – не може да не е знаел какво става в Комисията по хазарта и как беглецът от правосъдието Божков нанесъл загуби на бюджета 700 млн. лв.

Преди да бъде беглец от правосъдието Божков си е бил дълги години тук и ако е извършил 18-те престъпления за които е обвинен, то това е станало при министър-председателя Борисов, при неговите вътрешни министри, при главния прокурор Гешев и предишния Цацаров, каза Рашков.

Той заяви, че разполага с информация, че човекът в Дубай /Божков/ заедно с неговата охрана често са посещавали министъра на финансите. От очевидци, хората не са слепи, – каза Рашков на въпроса откъде знае за тези срещи. Тази информация е била предоставена на главния прокурор, но нищо не е последвало от това.
Ако се докаже, че между обвиняемия в Дубай и министъра на финансите е имало съучастничество , Рашков си задава въпроса какво прави този министгър в правителството до днес.

Упорстват, защото се страхуват, а би трябвало оставката да е въпрос на чест

„Би следвало за едно правителство на европейска държава, която е вече в чакалнята на еврото, оставката да е въпрос на чест. Но те ще упорстват, защото се страхуват. В друго време при друг главен прокурор отдавна щяха да се образуват дела“, добави Рашков.

По думите му управляващите ще пазят властта с всички средства. Те са привлекли на своя страна главния прокурор, който не признава разделението на властите, не признава конституцията, иска да слее прокуратурата с изпълнителната власт, така че в България да останат само две власти – законодателна и изпълнителна, която включва прокуратурата.
„Непризнавайки конституцията, непризнавайки разделението на властите, Борисов има един сериозен гръб в лицето на главниая прокурор Гешев“, категоричен беше Рашков.

Гешев за пореден път нарушава два закона

Главният прокурор използва резултатите от СРС не за целите на наказателните дела, а да удари опонент на Борисов в лицето на президента, коментира още Рашков, който оглавяваше Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и преди да бъде отстранен трябваше да понесе атаките на главния прокурор Цацаров и ДАНС, защото изпълняваше задълженията си да разобличава нарушенията на Закона за СРС.

„Със същия мотив се използват СРС спрямо Божков – не за да бъдат приложени резултатите към наказателното дело и да се стигне до осъждане, а за да се подпомогне точно в критичния момент политическата отбрана на правителството. С което Гешев за пореден път нарушава два закона които забраняват използването на резултатите от СРС извън целите на наказателното производство и националната сигурност.

Ето, това е българският главен прокурор в момента, заключи Бойко Рашков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar