„Българите са жертва на абсолютната корупция на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев“

Горните думи са на Маршал Харис – бивш служител на американското външно министерство в България и Македония и в момента управляващ партньор на американската лобистка компания Alexandria Group International. Всъщност това е фирмата, която братя Бобокови са наели, за да лобира от тяхно име сред политическите кръгове във Вашингтон.

Бобоков обжалва новия милион гаранция. За новините на БТА и тайните

Информацията беше публикувана от англоезичното издание на Радио „Свободна Европа“ и се базира на данни от Закона за регистрация на чуждестранните агенти (FARA), последно актуализирани от щатското Министерство на правосъдието на 17 юли тази година.

Клуб Z търси Пламен Бобоков за потвърждение, но към момента той не отговаря на личния си телефон.

В своя материал американското издание припомня надълго и нашироко всички процесуални действия, които бяха предприети спрямо братя Бобокови – от първоначалното обвинение в края на май по подозрение, че са част от организирана престъпна група, която злоупотребява с опасни отпадъци, до последното силово влизане на прокурори в президентството и последвалото задържане на свързваните с Бобокови президентски съветници Пламен Узунов и Илия Милушев.

Още в самото начало е споменато, че двамата братя отричат обвиненията, а според изданието – някои хора в България смятат, че обвиненията са „политически мотивирани“.

Компанията, която Бобоков е избрал да представлява интересите му във Вашингтон, е популярна в страната и има дълбоки връзки на Балканите. Alexandria Group „ще се свърже с ключови членове на двете камари на Конгреса на САЩ и със служители на администрацията от съответните отдели и агенции във Вашингтон, посолството на САЩ в София и други места в чужбина, за да постигне целите на Бобокови по отношение на техните човешки права и граждански свободи“, пише в документите, цитирани от СЕ.

Компанията не е отговорила официално веднага на въпросите на Свободна Европа, но това е направил самият Маршал Харис.

Изданието припомня, че към момента единствено Атанас е в ареста, докато Пламен Бобоков е на свобода под гаранция. В коментара към материала се казва, че „набезите върху сътрудниците на Радев и арестите на Бобокови се разглеждат на местно ниво като най-новите в дълга история на злоупотреби от страна на управляващите елити в България и политизираните прокурори срещу техните съперници“.

Припомня се и напрежението между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2, както и продължаващите протести из цялата страна.

Връзките на Бобокови със САЩ

„Свободна Европа“ твърди че и до момента семейство Бобокови са имали сериозни връзки с естаблишмента във Вашингтон. Според материала – миналата година Prista Oil – компанията на братята, е наела Франсис Джон Брей за член на борба на директорите, буквално няколко дни след като последният е напуснал поста си като генерален консул на САЩ в Нигерия.

Бобоков и Узунов обвинени за престъпен сговор – единият предавал на другия информации от… БТА

Брей е дългогодишен служител в дипломатическия корпус на САЩ, като цели 20 години е прекарал в Африка – на юг от Сахара, според собственото обявление на Prista Oil.

Припомняме, че интересите на братя Бобокови в Африка им докараха второто обвинение – за търговия с влияние, след като според прокуратурата Пламен Бобоков е опитвал да лобира за назначаването на посланик в Алжир и е водил кореспонденция с Пламен Узунов за съдбата на пленения либийски кораб „Бадр“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar