Българският лекарски съюз осъжда хулиганските действия на прокурора от Върховната касационна прокуратура, държал се грубо със служителите на охранителната фирма в УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен. Това става ясно от позицията на съсловната организация.

Припомняме, че преди дни магистратът Георги Асенов отказал да изпълни разпорежданията на охраната, заплашвал служителите и ударил със служебната си карта в лицето един от охранителите. Тогава Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност прокурор Асенов.

„Подобно поведение е не само недопустимо, но и грубо погазва обществения ред и демонстрира явно неуважение към обществото. Още повече, че това е дело на магистрат, който е призван да защитава закона, а не да го нарушава“, пишат от БЛС. Съсловната организация изразява подкрепа за бързите действие на прокуратурата.

Асенов е арестуван и обвинен за хулиганство в събота, съобщиха от държавното обвинение. Това се случва по-малко от месец след като той получи акт за встъпване в длъжност във Върховната касационна прокуратура лично от главния прокурор Иван Гешев. Георги Асенов беше кандидат за окръжен прокурор на Плевен през 2017 г., но Висшият съдебен съвет не го избра за поста. Досега срещу него не е имало жалби от граждани и негови колеги за нарушаване на етичните правила на магистратите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar