Близки на убитото 7-годишно момиче от Сотиря, коментираха решението на Висшия касационен съд да намали присъдата на убиеца от „доживотен затвор без право на замяна“ в „доживотен затвор“. Решението на съда е окончателно, а в сутрешния блок на БНТ бабата на Кристин каза, че ще продължи да настоява за промени в Наказателния кодекс за по-тежки присъди при такива случаи.

15 август 2019 г. 7-годишната Кристин от Сотиря умира след блудство, изнасилване, удари с камък и травми, които съдебните лекари описват като „несъвместими с живота“.

С всичката си мъка и болка през тези две години съм се борила единствено, за да постигнем промяната в НПК – Конституцията и искахме доживот без право на замяна, каза Милка Георгиева, баба на Кристин.

Такава присъда беше издадена от Бургаския апелативен съд. И отменена от Висшия касационен съд. Според съдиите там достатъчната присъда е „доживотен затвор“, при който той може да бъде помилван след 20 години.

Ето, че замяната е отменена, въз основа на това, че той е 21-годишен и в течение на присъдата, която ще лежи, може да се подобри. Не смятам на този етап, че убийците могат да променят държанието си и отношението си спрямо това, което са извършили, каза Милка Георгиева, баба на Кристин.

На противоположното мнение е експертът по индивидуализация на тежките наказания – Ива Пушкарова.

Дори един извършител да е извършил нещо много, много, много страшно, той би могъл да е бързо и лесно поправим. Тук нашите съдилища са казали в крайна сметка, че да – извършителят е с много висока степен на обществена опасност, извършеното от него е изключително тежко, но той е поправим, каза Ива Пушкарова, преподавател и експерт по Индивидуализация на тежките наказания.

Двете гледни точки не се пресичат.

Според мен убийците се раждат убийци и те никога няма да променят становището си на живеене и мислене, каза Милка Георгиева, баба на Кристин.

Държавата може никога да не даде тази замяна. Но обстоятелството, че я има като перспектива позволява на осъдения да се стреми към нея, каза Ива Пушкарова, преподавател и експерт по Индивидуализация на тежките наказания.

Според експерта най-тежките наказания не са правилния инструмент, с който престъпността може да бъде спряна.

Бабата на Кристин обаче твърди, че също няма да спре да търси справедливостта, така както я разбира.

Над 1 млн. подписки бяхме събрали. Каузата, която съм си поставила за цел е да имат адекватни присъди, каза Милка Георгиева, баба на Кристин.

Решението на съда е окончателно. И решението на бабата на Кристин също.

Продължава събирането на подписи не само заради своята внучка, а заради всички, чиито имена са напълнили черните хроники.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar