Протест с искане за освобождаването на българин от затвора в Дубай се проведе тази вечер пред посолството на Обединените арабски емирства в София, предаде репортер на БГНЕС.

Юрий Байрактаров е от 2 години в затвора, обвинен е в опит за преврат срещу правителството на ОАЕ, разказа пред БГНЕС неговата сестра Евгения Байрактарова.

Драмата на българското семейство започва на 12 ноември 2017 година. „Обажда се негова позната от Дубай и казва, че брат ми трябва спешно да замине. Първоначално той отказва. Впоследствие жената изпраща 2 самолетни билета за отиване, връщане и 500 евро – само и само да замине. Оказва се, че през този период тя е била арестувана от тайните служби на държавата. Според мен са я принудили да направи това нещо“, смята Евгения.

Още при пристигането в Дубай Юрий е посрещнат на летището от 15 души на тайните служби. По думите на Евгения те са упражнили грубо отношение още при посрещането. Мъжът е вкаран в джип и закаран в частен арест, където е престоял 5 месеца. Семейството му нищо не е знаело и за тях е бил в неизвестност.

Благодарение на полицията във Велико Търново и столичния им колега Лазар Лазаров Юрий и жената са открити в частния арест. Веднага са преместени в държавния затвор в Абу Даби, където са и в момента.

Българите са разпитвани без български преводач, на английски и то с частичен превод, обясни Евгения.

Жената обясни, че водила разговор с Външно министерство, който отговаря за ОАЕ. Изпратени са наши дипломати на място за разговори с прокурора. Получено е обещание, че като приключи делото, българите ще бъдат освободени. Това обаче така и не станало. „Основното, което ми пишеха, беше да се обърна към адвокат или да чакам помилване. Брат обаче ми каза, че няма как да го помилват, тъй като е в политическия сектор, а там няма такава практика.

Евгения Байрактарова

Евгения обяснила на българските власти, че няма как да помилват Юрий и затова е нужна намесата на държавата.

„С протеста искам да кажа, че имам нужда от помощта на българските политици и дипломати“, апелира жената и уточни, че министерството ни също нямало яснота относно причината за повдигнатото обвинение.

В последното получено писмо до нея е написано, че има много въпросителни, а информацията от Дубай е оскъдна. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar