Б лизки на жертви на тежки престъпления протестират пред сградата на парламента. Те настояват за спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кодекс и внесоха в деловодството на парламента 15 882 подписа в подкрепа на искането си, съобщава NOVA.

„Затворете вратата на насилието“, „20 години чакаме справедлива присъда“, „Децата не са играчки за педофили!“, „Доживотен затвор без право на обжалване за убиеца на Криси!“ – собственоръчно направени плакати с тези надписи издигнаха роднините и близки на жертви на убийци и изнасилвачи.

Събралите се на протест граждани имат 11 предложения, сред които премахване на съкратеното съдебно производство при тежки престъпления, позволяващо намаляване с една трета на присъдата на извършителя при направени самопризнания.

Протестът бе иницииран от роднините на 7-годишната Криси, която беше изнасилена и убита в сливенското село Сотиря.

„Искаме да кажем на депутатите и управляващите да променят законите, за да не бъдем разочаровани. Аз искам смъртно наказание за убиеца на Криси, но нямаме такъв закон“, каза бабата на момиченцето.

На протеста присъства и Ваня Министерска – майката на Дарина, която беше убита, заедно с детето си. Жената е категорична, че убиецът на дъщеря ѝ и внучка ѝ – Викторио Александров, трябва да получи доживотен затвор без право на замяна.

„Делото в момента е доникъде. Все още няма обвинителен акт. Оказа се, че никой няма право да ни информира какво се случва“, посочи Министерска.

Роднините на убитите се обединиха в група „Справедливост за тихите ангели“.

По-късно през деня депутатите от правната комисия ще разглеждат предложенията за промени в реда на съкратеното съдебно производство. БСП, „Обединените патриоти“ и „Воля“ предлагат отпадане на възможността за бърз процес с по-малка присъда. Колегите им от ГЕРБ искат запазване на съкратеното производство, но при въвеждане на строги ограничения в случаи на тежки престъпления.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar