Близките на Тошко Тодоров – Машора се срещнаха с окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева. Поводът е искането от гръцките власти 64-годишният мъж от Столетово да им бъде предаден и да отговаря пред закона за трафик на хора.

Срещата е осъществена по желание на дъщерята и съпругата на Машора. На нея за присъствали също заместник-окръжните прокурори Галин Гавраилов и Галина Андреева – Минчева.

Магистратите обяснили на близките каква е процедурата при изпълнение на издадена Европейска заповед за арест от държава от ЕС. В случая делото е свързано с преценка на законосъобразността и основателността й, а така също и дали въз основа на нея следва български гражданин да бъде предаден на гръцките власти с оглед воденото там наказателно производство.

От своя страна Стефани Тодорова, дъщеря на Машора, споделила, че баща й не е извършил престъплението, за което го издирват, защото не е напускал България и не е бил собственик на кемпера, в който са открити бежанците.

Роднините и техният защитник поставиха въпроса за нуждата от законодателна промяна, според която властите в чуждата държава да могат да получават доказателства за извършено престъпление от издирвани лица преди издаването на заповед за арест.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar