„Тя се опитва да ми отнеме бизнеса. Завзела е офиса ми. Сложила е сот и не допуска близките ми вътре. В Търговския регистър е направила опит да прехвърли две мои фирми на свое име. Имам 200 души служители, които също страдат“. Това заяви по адрес на дизайнерката Меглена Каканашева – Мегз на влизане в съдебната зала на Районния съд в Пловдив обвиняемият бизнесмен Румен Рончев. Той бе задържан по обвинение на прокуратурата за обсебване в големи размери.

Става дума за джип „Мерцедес G 350“, собственост на лизингово дружество в София, за който Мегз се затруднявала да плаща вноските. Според прокуратурата през септември 28-годишната дизайнерка умишлено е склонила Румен Рончев и още един мъж с инициали А.Л. да присвоят джипа, за който после била подадена жалба в полицията, че е откраднат. Според адвокатите на Рончев няма никакви доказателства, че клиентът им е замесен, защото договорът с лизинговото дружество е на името на Мегз. Бизнесменът не е карал джипа, нито го е притежавал.

Тримата бяха привлечени към наказателна отговорност от прокуратурата на 8 и 9 януари. Мегз е обвинена, че е подбудител и че в съучастие с Румен Рончев и с А.Л., които са извършители, умишлено ги е склонила да присвоят противозаконно джипа, който е на стойност 98 560 лева. Срещу А.Л. има повдигнато и второ обвинение – че на 28 септември 2018г. в Пловдив умишлено е подал неверен сигнал в Първо районно на полицията в Пловдив за откраднатия джип.

До момента е установено, че обвиняемата Меглена Каканашева имала финансови затруднения при обслужването на лизинговия договор за джипа „Мерцедес G 350“. Поради тази причина тя и Румен Рончев решили да го скрият и да обявят, че е откраднат. Според събраните доказателства, през септември 2018 г. обвиняемата Мегз убедила А.Л. и Рончев да завъртят схемата с обсебването на автомобила и за обявяването му за откраднат, съобщиха от районната прокуратура в Пловдив. След проведено разследване „Мерцедес G 350“ бил открит от полицаи в двор на имот на роднина на А.Л.,в Раковски. След като джипът е бил намерен, е бил върнат на лизинговото дружество в столицата. Станало ясно, че джипът не е с оригиналния си двигател, за който било установено, че е подменен.

Срещу Румен Рончев от прокуратурата са повдигнали и второ обвинение – на 31 декември 2017 г., отнел два броя спойлера за 1 800 лева от влекач, марка „Мерцедес“. Меглена Каканашева с постановление на наблюдаващия прокурор е на свобода срещу „гаранция“ в размер на 10 000 лева. Обвиняемият А.Л. е с мярка за неотклонение „подписка“.

Районният съд в Пловдив остави в ареста бизнесмена Румен Рончев, което определение не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar