„Прехвърлиха ми 65 дка горски масив на морето и ми обещаха 15 000 лв. Разбрах, че после този имот трябва да го прехвърлят на други хора. Дадоха ми и нотариален акт, още си го пазя вкъщи. Пари не получих, но от тогава съм с три инфаркта“.

Това разкри в Бургаския окръжен съд Илия Илиев, свидетел по делото срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев, станал известен покрай скандалната продажба на либийски танкер „Бадр“.

Както „24 часа“ писа по-рано днес, Колев е подсъдим по дело за продажба на имот в землището на село Емона през 2008 г., чрез която, според прокуратурата, община Несебър е била ощетена с над 500 000 лв.

В съда стана ясно, че бившият шофьор на Вълев Илия Илиев и колегата му Бисер Бонев, също шофьор във фирма на осъдения търновски бизнемен, са подписвали документи под давлението на други хора, близки до Вълев, но не знаели какво точно подписват. Така Бонев слага параф под документи, с които става сериозен длъжник на колегата Илиев. Той пък придобива 65 дка горски масив в землището на село Емона, които после са прехвърлени на други лица. Подписването на документите около сделката е ставало в кантората на бургаския съдебен изпълнител Тотко Колев.

По време на днешното заседание стана ясно, че шофьорът Бонев е подписал документи, според които дължи над 250 хил.лв. на колегата си Илия Илиев.

„Не гарантирам, че всички документи са подписани от мен. Подписвал съм много неща при адвокат Луков /Пламен Луков-б.а./, но без да знам какво точно. Видях ги впоследствие, в полицията ми ги показаха. Като разбрах за какви суми става въпрос се хванах за главата. Луков ме накара да ги подписвам, вероятно в полза на моя шеф Вълев. Нещо като услуга за г-н Вълев през адвокат Луков. Не съм знаел точно в какво участвам, направил съм го от страх, под натиск“, каза Бонев. При бургаския съдебен изпълнител Колев отиват четиримата – той, Илия Илиев, главният счетоводител на фирмата на Вълев Радослав Димитров и варненският адвокат Пламен Луков.

Според обвинителния акт през май 2008 г. подсъдимият Тотко Колев издал постановление, с което възложил недвижим имот на взискателя Илия Илиев, без да прати писмо до Службата по вписвания в Несебър с искане да бъде наложена възбрана. Преди това Колев вписал въпросния терен в землището на село Емона, собственост на Община Несебър, като собственост на длъжника Бисер Бонев, с което ощетил морската община с над 500 хил.лв.

Днес ЧСИ-то се яви с трима адвокати в съда. Защитата е единодушна, че Тотко Колев не е извършил престъпление и в хода на съдебното следствие това ще се изясни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar