Бившият министър на правосъдието при кабинета на Никола Саркози, Рашида Дати бе обвинена в „пасивна корупция“ и „прикриване на злоупотреба с власт“. Това е станало в хода на разследване на нейните консултантски услуги към бившия изпълнителен директор на групата Renault-Nissan Карлос Гон, когато тя бе член на Европейския парламент, съобщи АФП, позовавайки се на Националната финансова прокуратура.

Настоящ кмет на 7-ми район на Париж, Рашида Дати, първоначално избегна съдебното преследване през ноември, след първия 16-часов разпит на разследващите съдии, които след това я поставиха под надзор като свидетел.

Девет месеца по-късно г-жа Дати най-накрая бе призована за разпит и обвинена в „пасивен подкуп от лице, на което е възложен публичен избирателен мандат в международна организация“, в случая Европейският парламент, където е избрана, и „укриване на злоупотреба с власт“.

От лятото на 2019 г. трима разследващи съдии отговарят за това разследване на договори, сключени от холандското дъщерно дружество на алианса Renault-Nissan, с Рашида Дати и френския криминолог Ален Бауер, близки до леви политически кръгове, когато Карлос Гон все още бе главен изпълнителен директор на групата.

Според източник, запознат с въпроса, Рашида Дати, която отрича каквато и да е нередност, е получила 900 000 евро хонорари като адвокат между 2010 и 2012 г., когато по това време е и член на Европейския парламент.

Правосъдието се стреми по-конкретно да разбере дали доходите й съответстват на конкретни дейности или това е удобна работа, която може да е маскирала лобистки дейности, забранени за евродепутатите.

Съгласно споразумението за хонорар на Рашида Дати, разкрито от „Льо Монд“, тя се ангажира с Гон да му „съдейства при определянето на провеждането на международната политика за разширяване на групата, по-специално в страните от Близкия изток и Магреб“. Тя е поискала строга поверителност на това сътрудничество.

Ако Дати бъде обвинена в „пасивна корупция“ и привлечена под отговорност, следователите трябва да определят и преследват също така и потенциалните корупционери – Карлос Гон и Ален Бауер. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar