Възможно е бившият наказателен съдия и бивш председател на Софийския районен съд да се включи в надпреварата за кмет на София. Лалов обясни пред Би Ти Ви, че не изключва възможността да се кандидатира за градоначалник, но за да се случи това, някой трябва да му се довери и да го подкрепи. Лалов е сред малкото магистрати с ясно изразена гражданска позиция.

Преди седмица Лалов подаде оставка от съдебната система, считано от 2 септември. В молбата си за напускане до Висшия съдебен съвет Лалов написа, че честта и достойнството не му позволяват да наблюдава как съдебната власт прави „поредната крачка към своята гибел“, визирайки безалтернативната кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор.

„Главната ми цел да напусна съда обаче е да работя за политическа промяна, а това може да стане единствено чрез участие в политическия живот. Като всеки активен гражданин следя случващото се и съм наясно кои политически субекти имат воля и знания да извършат необходимите промени, които да доведат до съдебна реформа. Промяна е необходима във всички сфери на обществения живот, така че доминацията на алчни, корумпирани и некадърни хора да бъде преустановена. Без такава промяна ще продължим да унищожаваме природата си, да дишаме силно замърсен въздух и да се разболяваме все повече, публичните средства ще продължат да се харчат непрозрачно, ще получаваме грозна и нефункционална инфраструктура, ще правим ремонт на ремонта на ремонта, културното ни наследство ще бъде унищожавано, здравеопазването и образованието ще бъдат все по-некачествени. Не мога да гледам това безучастно“, каза Лалов в интервю за „Сега“ в понеделник, без да назове кои „политически субекти“ има предвид.

След интервюто на Лалов Борис Бонев, един от създателите на „Спаси София“ и вече кандидат за кмет, коментира, че би било добре лидерите на „Демократична България“ да се вслушат в хора като Лалов. „Добронамерено препоръчвам на демократичните политически организации да не губят времето си с нихилизъм спрямо нас, а да дадат доверието си на някой като Методи Лалов за кандидат за кмет. Да, наясно съм, че той е по-подходящ за главен прокурор, а не за градоначалник, но все пак градът ни има нужда и от още един борец с корупцията. Също така ние лично бихме приели подкрепа от такъв човек, когато управляваме София. Вярвам, че хора като него ще надскочат дребнотемието и няма да се водят по дребни политически спектакли и сметки“, написа във Фейсбук Бонев.

От „Демократична България“ не са коментирали възможността Лалов да е техният кандидат за кмет. Коалицията още не е обявила намеренията си за предстоящите на 27 октомври местни избори. „До 15 август ще формираме решението си“, лаконично коментира председателят на „Да България“ Христо Иванов пред „Сега“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar