Илко Семерджиев, който бе здравен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, ще брани името си на 12 декември пред Софийския апелативен съд. Тогава ще се гледа дело по протест на прокуратурата срещу оправдателната присъда, наложена на Семерджиев от Софийския градски съд в средата на юни т.г., научи „24 часа“.

Бившият министър бе обвинен от спецзвеното „Антикорупция“, че на 24 март 2017 г. е заплашвал с уволнение Асена Стоименова, по онова време изпълнителен директор на агенцията по лекарствата (ИАЛ) към Министерството на здравеопазването. Според прокуратурата той я заплашил в телефонен разговор, че ако не назначи определен човек за свой заместник „може да я уволни, а може да направи и други неща“.

Семерджиев бе даден на съд за престъпление против реда на управлението и му бе наложена мярка за неотклонение „подписка“. След края на делото на първа инстанция той каза, че оправдателната присъда е била „напълно очаквана“ и че обвинението срещу него е, защото е „бръкнал в гнездо на оси“. Пред апелативния съд защитата му няма да представя нови доказателства. Прокуратурата ще оспорва мотивите за оправдаването.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar