Руските власти подвигнаха днес обвинение в държавна измяна на бившия кореспондент на вестниците „Комерсант“ и „Ведомости“ и съветник в руската космическа агенция Иван Сафронов, предаде Ройтерс, като се позова на неговия адвокат.

Сафронов, който от май тази година работеше за „Роскосмос“, беше арестуван миналата седмица и обвинен, че е предавал военни тайни на Чехия. Според следствието той бил вербуван през 2012 г. от чешките специални служби и имал за задача да събира и предава информация за военно-техническото сътрудничество на Русия с африкански страни, а също за дейността на руската армия в Близкия изток през 2017 г., като крайният получател на тайните сведения били Съединените щати.

Сафронов отхвърля обвиненията. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 20 години затвор.

Московската полиция задържа днес близо дузина журналисти, протестиращи срещу ареста на бившия им колега Иван Сафронов, обвинен в държавна измяна, предаде Асошиейтед прес.

Полицията бързо заобиколи журналистите, застанали с плакати в ръце пред следствения изолатор в Лефортово, където е изпратен колегата им след задържането му миналия вторник. Сафронов е работил близо едно десетилетие като журналист, пишещ по въпросите на отбраната, преди да стане съветник на ръководителя на руската държавна космическа корпорация „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин.

Адвокатите на журналиста казаха миналата седмица, че Федералната служба за сигурност (ФСС) го обвинява в предаване на чешкото разузнаване на класифицирана информация за руски оръжейни сделки със страни от Близкия изток и Африка през 2017 г., когато е работил като кореспондент за в. „Комерсант“.

Задържането му е тревожен сигнал към независимите руски медии, които окачествиха обвиненията срещу журналиста като абсурдни и подеха кампания в негова подкрепа. „Роскосмос“ заяви, че Сафронов не е имал достъп до държавни тайни и обвиненията не се отнасят до работата му в корпорацията, където е работил от май тази година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar