Бившият служител на полицията в американския град Минеаполис Дерек Шовин беше осъден малко след полунощ в сряда, българско време, за убийството на чернокожия мъж Джордж Флойд на 25 май 2020 г., предаде Скай нюз.

Тогава униформеният беше заснет от минувачи как арестува Флойд и дори след заключването на ръцете му, продължава да притиска с коляно врата на заподозрения в продължение на над 9 минути. Мъжът издъхна по време на задържането си, а впоследствие аутопсията установи, че е починал от задушаване.

Шовин беше уволнен и изправен пред съда в Минеаполис по три обвинения – за убийство от втора степен, убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен. Делото беше разгледано за малко повече от две седмици и в понеделник двете страни представиха заключителните си пледоарии.

След 10 часа и половина обсъждания съдените заседатели от журито обявиха, че са стигнали до единодушно решение, че Шовин е виновен и по трите пункта на обвинението си. Веднага след това, той беше заключен с белезници и изведен от съдебната зала под охрана.

Новината за решението на журито беше посрещнато с ръкопляскания от около няколкостотин души, които се бяха събрали около сградата на съда. В района бяха разположение и части на националната гвардия заради опасения, че може да се стигне до нови сблъсъци между демонстрантите и полицията.

Смъртта на 46-годишния Джордж Флойд провокира масови бунтове в САЩ и протести по целия свят срещу расизма и полицейското насилие. Чернокожият мъж беше арестуван по подозрения, че е опитал да използва фалшива банкнота от 20 долара в квартален магазин в Минеаполис. Деяние, което висши полицейски служители свидетелстваха, че обикновено не оправдава арест.

Адвокатът на подсъдимия Дерек Шовин обаче твърдеше, че бившият полицай е действал в съответствие с физиката на Флойд и факта, че той се е съпротивлявал при задържането си. Тезата на защитата беше, че смъртта му е предизвикана от употреба на наркотици, следи от каквито бяха открити в тялото му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar