В концентрационния лагер „Щутхоф“ край Гданск нацистите са избили хиляди. Сега в град Итцехо 96-годишна бивша секретарка на лагера ще се изправи пред съда, разказва „Дойче веле“.

Някогашната секретарка в концентрационния лагер „Щутхоф“ край Гданск трябва да понесе отговорността си пред съда. Областният съд в град Итцехо, провинция Шлезвиг-Холщайн, е завел дело срещу 96-годишната жена, съобщи говорителка на съда. Обвиненията към нея са за съучастие при убийството на над 11 000 души. Процесът трябва да започне на 30 септември. Той ще се гледа от съдебен състав за дела срещу непълнолетни, тъй като към момента на извършването на деянията обвиняемата е била на 18-19 години.

„Тя ще бъде изправена пред съда по обвинения в това, че като стенографка и секретарка на комендантството на бившия концентрационен лагер „Щутхоф“ край Гданск в периода между юни 1943 и април 1945 е оказвала съдействие на ръководителите на лагера при систематичното избиване на задържаните там арестанти“, гласи съобщението на съда в Итцехо.

Тя многократно е разпитвана като свидетелка

Съдебният състав смята, че разполага с достатъчно доказателства, че обвиняемата чрез свои действия е станала съучастничка в 11 387 убийства, седем от които се квалифицират само като опит за убийство. Говорителката на съда обърна внимание, че всеки обвиняем се приема за невинен до евентуалното обявяване на присъдата.

По информация на германската обществена телевизия ARD жената вече нееднократно е била разпитвана като свидетелка. През 1954 година тя заявила, че цялата кореспонденция на ръководството на лагера с Главното управление по икономическите въпроси на СС е минавала през нея. Комендантът Паул Вернер Хопе ежедневно ѝ диктувал писма и ѝ възлагал изпращането на радиограми. Но тя нищо не знаела за машината на смъртта в непосредствена близост, отнела живота на десетки хиляди.

Предстои с експертиза да се изясни дали здравословното състояние на 96-годишната жена ще ѝ позволи да участва в процеса. Тя живее в дом за възрастни хора в окръг Пинеберг, в провинция Шлезвиг-Холщайн.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar