Бизнесът реши да сезира прокуратурата за полуделите цени на уж свободния пазар на електрическа енергия. Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до главния прокурор заради недостига на ток на енергийната борса, който доведе до пореден абсурден български рекорд – най-висока цена в цяла Европа. На 3 юли 1 мегаватчас базова мощност на платформата „Ден напред“ се е търгувала средно за 195.40 лв., а в определени часове – за космическите 270.04 лв./ MWh, твърдят работодателите, като посочват, че тази цена е била над двойно по-висока от средната за ЕС, над три пъти по-висока от цената на електроенергията в Германия, Франция, Австрия и Швейцария и с 84% над цената у нас за предния ден (2 юли).

Авторите на сигнала обвиняват шефовете на държавните предприятия БЕХ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, както и министъра на икономиката в „бездействие и неупражняване на задължения“. В критичния ден 3 юли например, когато търсенето е било голямо, държавният ТЕЦ „Марица-изток 2“ е бил необяснимо пасивен продавач на ток и вяло е участвал в търговията, въпреки че би могъл да спечели доста от високите цени. Това не е единичен случай, а продължаващо поведение, пишат до прокуратурата работодателите. Те припомнят, че тецът е дружество на ръба на фалита и че е странно да бяга от големи печалби. Според утвърдените от КЕВР разчети държавната централа излиза на печалба при цена 135.30 лв., се казва в сигнала.

Бизнесът от месеци алармира, че е ненормално на енергийната борса да има дефицит, изгоден за шепа търговци на ток, а държавата да не реагира, за да успокои пазара, чрез своите предприятия производители, които са и основни продавачи на борсата. И тъй като „жегата“ продължава, сега сезира държавното обвинение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar