Бебето от легендарната обложка на албума Nevermind съди „Нирвана“, задето преди три десетилетия е станал жертва на „детска порнография“. 30-годишният Спенсър Елдън е бил на четири месеца, когато е фотографиран гол в плувен басейн, опитващ се да улови закачена на въдица еднодоларова банкнота (каква ирония само!).

Днес Елдън твърди, че родителите му никога не са подписвали съгласие снимката да бъде използвана за корица на албума и изобщо за публична употреба. Той е завел дело в щата Калифорния. Според съдебния иск групата „съзнателно е произвела, притежава и рекламира детска порнография с комерсиална цел, като напълно съзнателно е получила парични възнаграждения за нея“.

Адвокатът на ищеца Робърт Люис твърди, че включването в кадър на доларовата банкнота (която е добавена впоследствие на снимката) като бебето да изглежда като „секс труженик“. В иска се припомня, че „Нирвана“ са поели ангажимент да покрият половите органи на Елдън със стикер, но това така и не се случва. Обаче албумът, излязъл на 24 септември 1991 г., разтърсва цялата музикална индустрия – и ликът (и останалите органи) на бебето обикалят целия свят.

Заради всичко това 30-годишният Елдън настоява, че „е страдал и продължава да понася доживотни щети“, сред които „краен и постоянен емоционален дистрес“ и „пречка за неговото нормално развитие и образователен прогрес“. Той иска да получи поне 150 000 долара от всеки от 15-те ответници, сред които са живите членове на групата Дейв Грол и Крист Новоселич, наследниците на починалия Кърт Кобейн и фотографа на обложката Кърк Уедъл.

Отношението на Елдън към снимката невинаги е било такова: като тийнейджър и възрастен – в чест на 10-ата, 20-ата и 25-ата годишнина на Nevermimd – той се снима във възстановки на емблематичния кадър, макар и с бански. Освен това има татуиран на гърдите си надпис NIRVANA.

През 2016-а обаче Спенсър казва в интервю пред сп. „Тайм“, че с възрастта е започнал да се смущава от особената популярност, която му е донесла тази снимка. „Трудно е да не се смущаваш, когато чуеш за колко пари става въпрос. Отиваш на бейзболен мач и си казваш: човече, всеки на този стадион е виждал пишката ти като малък. Чувствах се, сякаш съм лишен от основни човешки права.“

През „Гардиън“ преди 6 години мнението му за фотоса е друго. „Винаги е било положително и е отваряло мого врати пред мен“, припомня Би Би Си.

Бащата на Спенсър – Рик Елдън, получил 200 долара от фотографа Уедъл, за да заснеме сина му на парти в басейна, но не е знаел за какво ще се използва снимката. Това казва самият той в интервю пред радиостанцията NPR през 2008-а. Няколко месеца по-късно компанията издател Geffen Records изпраща на едногодишния Спенсър Елдън платинен албум и плюшено мече, допълва радиото.

Nevermind е най-успешният сред четирите албума на „Нирвана“, продаден в над 30 милиона копия и знаме на музикалния стил от началото на 90 години гръндж. От него излизат най-големите хитове на групата Smells Like Teen Spirit, Come As You Are и Lithium. „Нирвана“ се разпада през 1994-а, седем години след началото, когато фронтменът Кърт Кобейн се самоубива на 28-годишна възраст.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar