Силно смущаващи подробности около обвинената за изпиране на над 1 млрд. лв. фамилия Баневи разкри Мария Николова, която се представи като бивш юрист и пълномощник на семейството. Николай и Евгения Баневи купували коли, вместо да плащат заплати, превеждали пари по офшорните си сметки и правели съмнителни сделки, стана ясно от разказа на Николова пред Нова телевизия в сряда.

Николова уточни, че е работила за Баневи от 2008 г. до 2017 г. Миналата година се е оттеглила след инцидент, при който е имало заплаха за сигурността ѝ, а в момента е свидетел на прокуратурата.

„От 2008 г. работя с тях. Първият казус беше изключването на Николай Банев от съдружие с Ветко Арабаджиев, те имаха едно общо търговско дружество. След това започнах да работя навсякъде, където имаше проблематика. Започнах с „Полимери“, разакза Николова.

По думите ѝ в началото химическото предприятие е имало шансове да бъде работещо дружество.

То беше приватизирано по линия на масовата и касовата приватизация още през 1998 г., като тогава 24% от капитала бяха купени от Банев. През есента на 2011 г. фамилията стана мажоритарен собственик. През лятото на 2017 г. при посещение на останките от завода премиерът Бойко Борисов се разгневи, че приватизацията на дружеството е била „пладнешки грабеж“, докато собствениците му карат „Мерцедес и Майбах“.

Тогава правителството отпусна 15 млн. лв. държавни пари за обезвреждането на огромни количества от опасния химикал трихлоретан, които се съхраняваше в ненадежни цистерни на територията на завода.
Още през 2009 г. на Николова ѝ е станало ясно, че Баневи нямат намерение да работят и да развиват „Полимери“.

„Полимери“ беше изключително предприятие, единствено по рода си в България. Баневи, с взимането на „Полимери“, завариха едно работещо предприятие с утвърдени позиции, с пазари. Ако работеше нормално, то щеше да има милиони печалба на месец. Още 2009 г. стана ясно, че те нямат намерение да работят и да го развиват. Можеше да бъдат направени хиляди неща“, смята Николова.

Тя разказа, че след като е започнала работа в „Полимери“, е направила правен анализ и поискала информация за всички вземания, задължения, сключени договори.

„С тогавашния главен счетоводител в рамките на 2-3 седмици събрахме около 1.5 милиона лева по сметка на „Полимери“, които бяха от несъбрани вземания. Моето предложение към г-жа Банева, която беше изпълнителен директор, беше най-спешно да се платят заплати на работниците, които не бяха взимали пари от шест месеца. На аванс и заплата им бяха давани по 50 лв. с обещание, че следващият път ще си получат парите. Г-жа Банева каза, че ще си помисли. Първоначално каза „да“, но след това се обади Николай Банев и каза тези пари да му бъдат пуснати по неговата сметка, защото смята да си купи автомобил. И си купи кола“, разказа още Мария Николова.

Много били случаите, в които пари от „Полимери“ били превеждани по лични сметки на Баневи, някои от които офшорни, без никакво правно основание.

„Целта беше парите да влизат в други дружества. „Полимери“ на практика беше оставено без никакви приходи и всичките пари от контрагенти и от продажба на стоките влизаха по други дружества“, добави юристката.

Николова разказа още, че подобна била съдбата и на приватизираното от Баневи предприятие „Елма“ – Троян.

„Доколкото знам, още с приватизирането на „Елма“ между Николай Банев и друг виден приватизатор – Борис Бояджиев, е имало негласна договорка предприятието да бъде фалирано, за да може г-н Бояджиев, който има същия бизнес, да прогресира, а „Елма“ – Троян да бъде нарязано на скрап. В техните среди се говори за едни 10 милиона, които Борис Бояджиев е трябвало да даде на Николай Банев, включително аз съм чувала, че те са му дадени, и че част от тези пари или всички са дошли от небезизвестния г-н Митевски, който е свързан с Алфа банк“, каза още Николова пред Нова телевизия. Вероятно тя има предвид Петко Митевски, който като главен касиер на Алфа банк бе обвинен, че през 2010 г. е изнесъл 21.2 млн. лв. с чанта от финансовата институция – най-големият банков обир в съвременната история на България. Миналата година Митевски получи на първа инстанция 15-годишна ефективна присъда, но разследващите така и не установиха къде са парите. Впоследствие Митевски изчезна, бе обявен за общонационално издирване и в последната година няма публична информация да е открит.

По информация на Мария Николова работниците от „Елма“ също са били оставяни без заплати. Имало и случай с работник, който се е самоубил. „Ежедневно идваше някой, който плачеше, че не може да си плати наема, че не може да даде пари на детето си, това беше ежедневие“, каза Николова.

На въпрос как държавните институции са реагирали на действията на Баневи, тя отговори, че е имало проверки, от които обаче не произтичало нищо: „Имало е проверки. Когато г-н Банев реши, че ще нареже изцяло „Полимери“, дойде „Икономическа полиция“, зададе въпроси, но нищо не се случваше“.

Запитана защо е решила да проговори, бишвата довереничка на фамилията каза, че иска истината да излезе наяве: „Била съм изключително близка и с двамата (Николай и Евгения Баневи, б. р.) и е изключително цинично Баневи да излязат и да се правят на жертви. Евгения Банева сега казва, че иска да се прибере, за да се грижи за трите си деца, които никога не е гледала“.

Семейство Баневи бяха задържани във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. На 6 декември те бяха екстрадирани в България. Прокуратурата обяви, че ще им повдигне обвинения за 7 престъпления – за източване и присвояване на пари от приватизирани от тях предприятия, за неплащане на данъци и пране на 1 милиард лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar