Спецпрокуратурата разби престъпна група от Пловдив, в която са открити над 34 000 монети с номинал 2 британски паунда, които били фалшиви.

Огромното количество монети менте са намерени в дома на основния участник в престъпната група, задържана за производство и разпространение на неистински парични знаци. Това каза наблюдаващият прокурор Николай Димитров вчера на брифинг.

„Акцията се проведе на 13 юни. Организацията беше много добра и операцията се извърши в рамките на един ден. Престъпната група се състои от 4-ма души. Те са се занимавали с изработването и прокарването на неистински парични знаци. Досъдебното производство е образувано през април по информация, че групата действа от есента на 2017 г. Претърсени са 4 адреса и 3 моторни превозни средства. Иззети са множество мобилни телефони, ползвани за връзка между членовете на престъпното сдружение“, допълни прокурорът. „По-особеното е, че в единия адрес е намерен цех, който е използван за изготвянето на тези монети. На мястото освен това се е установило, че в машините са заредени щампи за изсичане на монети с номинал 2 евро, но дотам не се е стигнало. Установено е, че в дома на основния участник в групата са намерени над 5000 монети. По-голямото количество монети са намерени в паркиран автомобил на двора на същата къща – над 29 000 бройки.

Лидерът на бандата е бил разследван преди време за палежи на коли на митничари. Занимавал се и с производство на алкохол. В селскостопанска постройка разследващите намерили 5 машини за производство на фалшивите монети. Произведените фалшиви британски монети били с изключително високо качество, което било потвърдено и от експерт на БНБ. „Пловдив е известен със своите фалшификатори“, каза и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Монетите се продавали на стойност 40% от номинала. Приложението им било главно в автомати за кафе, сандвичи, цигари.

Машините за производство на монетите са иззети“, каза още прокурор Димитров. „До момента трима са привлечени към наказателна отговорност – на двама е наложена мярка парична гаранция, а за един е поискано задържане под стража. Четвъртият човек е турски гражданин, който не е установен още. Не можем да кажем дали към този момент вече има други реализирани партиди фалшиви монети към Великобритания“, допълни прокурорът. Задържаната престъпна група е могла да произвежда по 1500 фалшиви монети на стойност 2 паунда за 1 ден. Това каза и зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев. „Цялостната работа по случая беше осъществена от сектор „Фалшификации“ към ГДБОП. По отношение на престъпната група беше използван необходимият набор от СРС-та. Беше договорена сделка за голямо количество. Получавайки тази информация, направихме организация и пристъпихме към задържане на лицата. Турският гражданин, участник в групата, е бил ангажиран с непосредственото производство на монетите, a самата сделка е трябвало да се осъществи между фалшификаторите и друг български гражданин, който е софиянец“, каза още Темелакиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar