Българското правителство ще направи голяма политическа грешка ако екстрадира руския опозиционер Евгений Чупов, на когото Държавната агенция за бежанците отказа политическо убежище. Такава позиция изразиха от Атлантическия съвет на България.

От АСБ призовават да се провери законосъобразността на отказа и да бъде предоставена правна помощ на семейството на Чупов.

„Предупреждаваме правителството, че ще направи голяма политическа грешка и ще нанесе петно върху името на България, ако пристъпи към бърза екстрадиция на г-н Чупов и семейството му в Русия, както постъпи с няколко турски граждани преди години.

Не сме забравили онзи скандален случай, при който турски граждани бяха незаконно върнати в Турция преди още да се е произнесъл българският съд с окончателно решение на последна инстанция. Тези хора, търсещи политическо убежище в България, бяха предадени на турските власти и директно от граничния пукт бяха изпратени за много години в затвора. По-късно се разбра, че в турския затвор са били унижавани и подложени на страдания заради политическите си възгледи.“ – се казва в изявление на АСБ.

Пълният текст на изявлението:

ПРЕСЛЕДВАНИТЕ ОТ РЕЖИМА НА ПУТИН ИМАТ ПРАВО НА СВОБОДА И ДОСТОЕН ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ. ТУК НЕ Е РУСИЯ!

Призоваваме компетентните държавни органи да направят проверка на законносъобразността на взетото решение за отказ от предоставяне на политическо убежище на руския гражданин Евгений Чупов и на неговото семейство.

Надяваме се в нашата страна да се намерят юристи – доброволци, които да окажат бърза и навременна правна помощ на търсещите убежище в България руски граждани.

Предупреждаваме правителството, че ще направи голяма политическа грешка и ще нанесе петно върху името на България, ако пристъпи към бърза екстрадиция на г-н Чупов и семейството му в Русия, както постъпи с няколко турски граждани преди години.

Не сме забравили онзи скандален случай, при който турски граждани бяха незаконно върнати в Турция преди още да се е произнесъл българският съд с окончателно решение на последна инстанция. Тези хора, търсещи политическо убежище в България, бяха предадени на турските власти и директно от граничния пукт бяха изпратени за много години в затвора. По-късно се разбра, че в турския затвор са били унижавани и подложени на страдания заради политическите си възгледи.

Това беше позорен акт на българското правителство, който бе остро осъден и коментиран, както в България, така и по света от общестевници, политици и медии. И ще се припомня още дълго време като пример за незаконосъобразни действия на едно правителство под натиск от чужда държава и в името на конюктурни политически изгоди и предимства в отношенията със съседна страна.

Българската държава трябва не с думи, а с конкретни действия и дела да доказва ежедневно, че е свободна, европейска, демократична и правова държава. Днешните отговорни държавни и политически лица трябва да продължават да се водят в своите решения и действия от духа на старата Търновска конституция, в която закрилата на търсещите свобода и убежище е намерила отражение в текста на нейния чл. 61:

„Вceкoй poб oт кaкъвтo пoл, вяpa и нapoднocт дa бъдe, cвoбoдeн cтaвa, щoм cтъпи нa Бългapcкa тepитopия.“

Атлантическият съвет на България внимателно ще следи развитието на този случай. Всяка публично споделена актуална информация за съдбата на оставените без закрила руски граждани би била много полезна в този критичен за тях момент.

Призоваваме медиите, гражданите и правозащитните неправителствени организации да изпозват своите канали за информация за съдбата на семейство Чупови, както и за оказване на обществен натиск върху властите за законосъобразно и хуманно решение на този казус.

Само по този начин, заедно и обединени, можем да изпълним по достоен начин нашия граждански и човешки дълг – да не оставяме без помощ и подкрепа никое изпаднало в неволя и беда човешко същество.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar