Словакия арестува 13 съдии във връзка с убийството на журналиста Ян Куцяк и годеницата му Мартина Куснирова, предаде ДПА.

Властите не разкриха самоличността на задържаните магистрати, но се смята, че те са част от мрежа от съдии, политици и прокурори, подкупвани от бизнесмена Мариан Кочнер (56 г.). Той бе обвинен за мозък на ликвидацията на 27-годишния журналист през февруари 2018 г. и в момента е изправен пред съда, заедно с още трима души.

Арестите са били извършени в рамките на операция с кодово название „Буря“. Освен 13-те съдии са били задържани още петима души, сред които синдик и адвокат. Обвиненията срещу задържаните са в корупция и злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на съдебни процедури и застрашаване на независимостта на съда.

До разплитането на случая се стигнало след полицейско разследване на контактите на Кочнер с няколко съдии. Смята се, че бизнесменът систематично е подкупвал магистрати, много преди убийството на журналиста. Кочнер беше сред основните герои в разследванията на Куцияк, който се занимаваше с различни случаи на предполагаема корупция в родината си.

На бизнесмена тази седмица бяха повдигнати допълнителни обвинения, именно за подкупването на съдии. Отделно през февруари той бе осъден на 19 години затвор по друг случай – за измама и фалшифициране на ценни книжа.

Убийството на Куцяк и годеницата му, застреляни в дома им в Братислава, предизвика масови протести в Словакия, довели до свалянето на правителството на Роберт Фицо.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar