Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо двамата пловдивски бизнесмени Тодор Ташев и Михал Марков, които днес бяха изправени пред съда. Спрямо Марков е повдигнато обвинение за пране на пари. Ташев е привлечен като обвиняем за пране на пари, както и за избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери. Съдът прие, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение двамата да са извършили това, в което са обвинени. Според съдебния състав не е налице опасност да се укрият, но съществува опасност да извършат престъпление. Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 12 март от 10.00 часа.

С 1 милион лева са ощетили хазната двамата пловдивски бизнесмени Тодор Ташев и Михал Марков. Двамата бяха задържани при зрелищна полицейска акция в Кършияка в събота. Заедно с тях бе закопчана и съпругата на Тодор – С. Ташева, която бе освободена под парична гаранция от 10 хил. лв. Срещу тях са повдигнати обвинения за данъчни престъпления и пране на пари, които се наказват със затвор до 12 години, глоби и конфискации.

Според прокуратурата за две години от март 2017 г. до март 2019 г. 7 търговски дружества формално са договорили, поръчали, закупили и доставили перилни препарати от три полски и една италианска фирма. Сделките са били оформени по електронната поща с изпратени съобщения за количества, цена и вид, и дата на товарене. Реално обаче седемте фирми не са получавали стоките, перилните препарати са доставяни в склада на фирмата на Ташеви – „Ти Джи Козметикс“ ООД.

През този период са били извършени парични преводи в размер на 5 млн. лева към доставчиците в Полша и Италия. Впоследствие Тодор е продавал стоките на множество клиенти у нас без документи или с фактури на силно занижена стойност.

Негов помощник в незаконните операции е бил Михал Марков. Ташев е давал парите на Марков, който от своя стана ги е предоставял на формалните управители на 7-те фирми, които се разплащали с полските и италианските контрагенти. Върху този недеклариран доход не са плащани ДДС и корпоративен данък, поясни прокурор Даниела Станкова. Като доказателства по делото бяха приложени банковите сметките на фиктивните участници в сделките.

При разплитането на схемата органите на реда са използвали също видеонаблюдение и специални разузнавателни средства. Взети са показания от пълномощниците и управителите на фирмите-пощенски кутии. Полицаите са запечатали склада на „Джи Ти Козметикс“, иззели са и компютрите на фирмата. В банков сейф, който принадлежи на дъщерята на Ташеви, пък са открити 400 000 лв., за които държавното обвинение смята, че са с престъпен произход. Други 200 000 лв. са намерени в офисите на фирмата.

Прокуратурата поиска на Ташев и Марков ада им бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража заради високата обществена опасност на престъплението и възможността двамата да извършат други престъпления. Адвокатите на подсъдимите оспориха искането с аргументите, че бизнесмените имат чисто съдебно минало и са завършили висше образование. Също така и двамата имат малки деца, които отглеждат. „Не знам за произхода на средствата, които ми даваше Ташев“, заяви Марков.

Ташев пък каза, че не извършил престъпление, особено данъчно. Адв. Орлин Търновалийски оспори тезата на прокуратурата, като подчерта, че от обвинението не става ясно за колко точно пари става дума – 1 млн. лв. или 400 000 лв. Той поиска за своя клиент Ташев мярка за неотклонение задържане под стража. Специализираната операция по задържането на двамата бе проведена под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно със служители от сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив и на ГДБОП-София на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar