Екстрадираният от Испания Ветко Арабаджиев остава в ареста. Това реши късно вечерта в неделя Специализираният наказателен съд.

Магистратите приеха, че към момента има достатъчно доказателства за обвиненията към 63-годишния хотелиер като бос на престъпна група, извършвала данъчни престъпления и пране на пари. Съдът прие тезата на прокуратурата, че има опасност Ветко, чието истинско име е Вълчо, да извърши други престъпления. Той и жена му Маринела се криха от края на август м.г. до началото на март т.г. и отказаха да бъдат върнати доброволно в България. Мъжът бе докаран с полет от Мадрид в 23,55 ч в събота, а делото за екстрадиция на съпругата му в Испания още не е приключило.

Според магистратите Арабаджиев има и значителни финансови възможности, които да му позволят да избяга отново от правосъдието, или да пречи на разследването като се опита да манипулира доказателства, или да повлияе на свидетели.

На съдебното заседание, на което се решаваше мярката на баща им, дойдоха дъщерята Александра и синът Вълчо. Младежът е на свобода едва от 2 седмици, след като прекара близо 8 месеца зад решетките по обвинение, че е участвал в престъпленията на родителите си. На 23 април Арабаджиев-син внесе рекордна парична гаранция от 500 000 лв. И синът, и дъщерята на Ветко отказаха коментар.

Защитата на милионера подчерта, че испанският съд, разрешил екстрадицията, не е записал, че връща Арабаджиев в България по обвинения за данъчни престъпления и че по този текст от Наказателния кодекс той не може да бъде съден. Спецсъдиите приеха, че за да се избегнат и занапред подобни неясноти, следва да се поискат разяснения от колегите им в Мадрид.

Ако Ветко реши да обжалва ареста си пред Апелативния спецсъд, заседанието бе насрочено за 14 май.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar