Известният цирков артист Георги Попов-Гебош e бил задържан в Норвегия и вкаран в ареста, съобщи Блиц.

В сряда той отива до училището в Арендал да види отдалеч внука си Андреас. В този момент от школото излиза човек, който започнал да го снима. След няколко минути го застигна полицейска кола. Униформените му поискали документите за самоличност. Той обаче ги бил забравил в къщата на дъщеря си. Отвели го до там, Георги ги представил, но въпреки това го закарали до полицейското управление.

От няколко дни прочутият акробат и клоун заедно със съпругата си е на гости на дъщеря си Цветелина Оланд. Преди време норвежката служба за закрила на децата отне децата й. В момента тя няма право да ги вижда, за което води дела, но това не се отнася за бабата и дядото. В полицията той бил вкаран в ареста, като не му бил осигурен преводач и не бил уведомен за причината за задържането. Във видео той разказва, че не му е осигурена юридическа защита и не бил попитан дали не взема лекарства, тъй като е в напреднала възраст. При обиска преди това в него намерили само носна кърпичка и малко монети.

След 30 минути в ареста бил пуснат, но в район, който не познавал. 5 километра той вървял при минусови температури и силен вятър, лутайки се насам-натам, преди абсолютно премръзнал да намери дома на дъщеря си.

Междувременно от външното министерство уточниха пред „Монитор“, че Попов не е бил арестуван, а само задържан в рамките на 30 минути. Целта е била установяване на неговата самоличност, тъй като е бил без документи и не говорил английски език. След това той е пуснат. Именно и затова целият казус не бил записан в регистрите на полицията като престъпление.

От ведомството уточняват, че българският консул в Ослов е бил запознат със случая едва след неговото приключване, тъй като Попов не е търсил консулска защита по време на пребиването си в полицейския участък.

От дипломатическото ни представителство са искали информация от норвежките власти, като от там уточниха, че Попов бил задържан за проверка на самоличността, тъй като не е носил в себе си лични документи.

Цветелина Оланд била в полицията, но й било отказана информация, с аргумента, че само баща й има право да иска информация. Тя направила повторен опит да получи информация, след като взела баща си и заедно с представители на българската общност отишла в управлението, но органите на реда в Арендал отново й отказали, защото били дали отговор на консула и ако тя искала, нейният адвокат трябвало да се свърже с тях. Инцидентът станал на 28 ноември около 11 часа в град Арендал

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar