Дрога за над 350 милиона лева са задържали българските власти при по-нашумелите акции срещу трафика на наркотици от началото на 2020 година до този момент. Тази сума се базира на оповестените в публичното пространство случаи на разбити банди и трафиканти, занимаващи се с разпространението на наркотици, показа проверка на „Монитор“. Действителната стойност на задържаните забранени психоактивни вещества надвишава значително гореспоменатата.

Статистиките на Министерството на вътрешните работи показват, че през миналата година дрогата, иззета при операции на полицията, е общо 51,6 тона, което е

в сравнение с данните от предходното дванедесетомесечие. Най-голям дял от нея заемат марихуаната и канабисът. Ченгетата са открили над 50 тона от тези наркотици при разбитите нарколаборатории и в домовете или скривалищата на хванатите трафиканти. Един от най-фрапиращите случаи е от миналото лято, когато МВР и прокуратурата разкриха най-голямата нарколаборатория в страната на територията на град Ямбол, в бивша сграда на „Топлофикация“. Лабораторията за дрога бе разположена в общо 14 помещения, на 3 етажа в сградата. В нея беше открита всякаква необходима техника за отглеждане, обработка, пакетиране и съхранение на марихуана. За растенията се грижели работници, настанени в 20 жилищни помещения на територията на сградата. При операцията бяха открити и иззети около 2 хил. конопени растения и 1000 литра препарати за торене и защита от вредители, както и над 20 кг готова за пласиране изсушена тревна маса – канабис.

Данните на Агенция „Митници“ също показват, че най-често при опитите за пренасяне на дрога през граници бандитите крият в багажници и тайници изсушена марихуана. Това е тенденция, която се запазва и през 2020 г. Митническите служители са предотвратили 24 опита за нелегален трафик и са задържали 2230 кг марихуана от общо 2840 кг конфискувана дрога. Тези данни бележат ръст на количеството иззети непозволени от закона вещества от една трета спрямо 2019 г. През изминалата година от митническата агенция наблюдават засилен трафик на марихуана от и през България в посока Турция, където търсенето и цената й на черния пазар са нараснали значително. 15 от залавянията с общо количество 131 кг са реализирани на българо-турската граница. Анализът на тези случаи и на направените задържания на турската страна на границата сочи, че марихуаната се трафикира както в конструкционни кухини и специално изградени

така и на лесно достъпни места в товарни автомобили – шофьорска кабина и долапи. Използваните превозни средства са основно с българска и 20 с турска регистрация, следвани от тези със сръбска и македонска. Част от задържаната марихуана е отгледана в България. От Агенция „Митници“ отбелязват, че е тревожен фактът, че през 2020 г. зачестяват опитите за износ от страната на големи количества канабис от български фирми (с чуждестранно участие), разполагащи с разрешителни от Министерството на земеделието, храните и горите да отглеждат растения от рода на конопа за производство на влакна.

Значително е и количеството на кокаин, заловено от българските полицаи, както и от митничарите по границите. От месечните бюлетини на МВР става ясно, че са спипани общо 891 килограма бял прах или бучки от опасното вещество през 2020 г. – с над 500 кг повече в сравнение с 2019 г. Задържаните с помощта на митничарите пакети с кокаин също бележат скок спрямо предходните няколко години. Случаите на опит за преминаване през граница през миналата година са 5, а заловеното количество е 225 кг в сравнение с 2 случая и 2 килограма кокаин през предходните дванадесет месеца. В началото на 2020 година бяха заловени 120 кг кокаин, импрегнирани

Превозът на наркотика се е извършил чрез престъпната организация, в която са участвали българи, испанци, колумбийци и нидерландци. Трафикът се e осъществявал под прикритието на легални търговски сделки, превозвани с контейнери на големи фирми спедитори, като кокаинът е бил укриван в превозваната стока.

През май 2020 г. служителите на МВР в съдействие с прокуратурата реализираха жесток удар върху наркоразпространението у нас и също задържаха огромно количество кокаин. Тогава униформените закопчаха 31-годишния Николай Петров, след като откриха 40 килограма кокаин в колата му. По-късно те завариха още 320 кила от високоопасната дрога в дома му. Предполагаше се, че тя е предназначена за износ, но разследващите бяха изумени от чистотата на наркотика.

По отношение на хероина властите отчитат значителен спад в откритите количества. Това се дължи на факта, че COVID-19 пандемията през 2020 г. и свързаните с нея ограничения за пътуване нанесоха сериозни промени върху основния сухопътен маршрут за трафик на хероин към нелегалните наркопазари в Западна Европа, посочват от Агенция „Митници“. През изминалата година на границите на страната са задържани 251 кг хероин в 6 опита за нелегален трафик, което е

Иззетото количество бележи спад от 50% спрямо предходната година.

Установената през последните 5 години трайна тенденция за контрабанда на значими количества хероин с произход Иран в товарен транспорт по „Балкански път“ се наруши поради противоепидемичните мерки и затварянето за няколко месеца на ирано-турската граница.

За сметка на това отново се активизира „Кавказкият път“ през Азербайджан, Армения, Грузия и Черно море като алтернативен маршрут за трафик на хероин. Морският и фериботен транспорт са друга алтернатива при контрабандата на хероин от Пакистан и Иран през изминалата година. През март 2020 г. се проведе международна операция с участието на АМ, в рамките на която във вътрешността на страната бяха иззети 71.400 кг хероин. Наркотикът, натоварен в Армения, беше укрит в цилиндрите за сгъстен въздух на товарен автомобил, влязъл в България с фериботната линия Батуми – Бургас, информират още от митницата.

420 жени участвали

в наркопрестъпления

Общо 420 жени са участвали в престъпления, свързани с наркотици, сочат годишните статистики на Министерството на вътрешните работи за 2020 година. Това са със 17 по-малко представители на нежния пол в наркохрониките на полицията в сравнение с предходната година.

Общият брой на тези инкриминирани деяния са 4907, а разкритите участници в тях – 4515.

Демографските данни, поместени в отчета, показват, че най-често дилърите и притежателите на дрога са мъже на възраст между 18 и 30 години. В повечето случаи те действат индивидуално, а не в така наречените организирани престъпни групи. Най-много от регистрираните наркобандити се занимават с производство, притежание, разпространение и пренасяне на забранените от закона вещества. В 342 от регистрираните случаи пък те били хванати от полицията да отглеждат нелегални растения.

Разкриваемостта на този вид престъпления се запазва почти същата – само с около 3% по-ниска от 2019 г., става ясно още от данните на МВР.

Изгориха близо 5 тона дрога

Служителите от специализирания склад за съхранение на наркотици в ЦМУ организираха изгарянето на 4757 килограма дрога през 2020 година, иззета при проверките, осъществени от митническите служители.

В тях се включват както тежките наркотици, открити при опит на трафиканти да ги пренесат през българска граница, така и непозволени медикаменти. Голяма част от тези лекарства, които се изнасят от България както чрез пощенски и експресни куриерски пратки, така и в шосеен транспорт, се произвеждат в държави извън ЕС и нямат легален внос и разрешение за продажба в българската аптечна мрежа. В пощенски и експресните куриерски пратки в страната ни продължават да влизат от Китай и Холандия и нови психоактивни вещества и техни аналози, които още не са включени в списъците към Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, обясняват от митническата агенция.

Поради нарастващата електронна търговия в така наречения Darknet, които осигуряват

анонимна платформа за търговия с незаконни стоки и услуги, се регистрират все повече опити за пренасяне на опасни и непозволени вещества у нас. Регистрираните у нас такива случаи са 13, а задържаните медикаменти са 153 950 таблетки различни видове лекарствени средства от групата на бензодиазепините, чиито активни съставки присъстват в списъка на наркотични вещества.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar