Четирима дипломирали се наскоро студенти от водещ турски университет са арестувани заради показване на карикатура, осмиваща турския президент Реджеп Тайип Ердоган, на церемонията по дипломирането им, предаде Ройтерс, като се позовава на Анадолската агенция.

На церемонията на 6 юли в Анкара студенти от Близкоизточния технически университет са носили плакат с карикатура на животни, чиито лица приличат на Ердоган, и надпис над нея „Светът на Тайиповците“, предава БТА.

Карикатурата първоначално е била публикувана в популярното сатирично списание „Пенгуен“. Ердоган бе подал жалба във връзка с карикатурата преди 12 години, когато бе премиер, припомня в.“Хюриет дейли нюз“.

Съд в Анкара отхвърли жалбата през 2006 г. с аргумента, че карикатурата трябва да се разглежда в рамките на свободата на изразяване, припомня вестникът.

Анадолската агенция съобщи, че четиримата са били „арестувани в хода на разследване във връзка с плакат, клеветящ Ердоган“.

Турция провежда чистка срещу опоненти на Ердоган след осуетения опит за преврат през юли 2016 г. Ердоган е начело на Турция от повече от 15 години – първо като премиер, а след това като президент, а в понеделник получи още по-големи пълномощия, след като положи клетва пред парламента като първия президент от новата президентска система на управление.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar