Властите на Зимбабве арестуваха съпругата на вицепрезидента Константино Чивенга по обвинение в пране на пари, измами и нарушаване на правилата за борсов контрол, съобщи антикорупционният орган на страната.
Съпругата на вицепрезидента на страната, беше арестуван в събота вечерта и вероятно ще се яви в съда в понеделник, заяви говорителят на Джон Макамуре в Зимбабве. Той отказа да даде допълнителни подробности. Жената е на 38 години, и до този момента не е коментирала ареста си.
Според оценки на международната организация Transparency International корупцията в страната й струва над един милиард долара на година. Между октомври 2018 г. и май 2019 г. Мубайва е обвинена в незаконно прехвърляне на 919 000 долара в Южна Африка под прикритието на внос на стоки, за което се твърди, че никога не е правила. Арестът на жената, обаче, предизвика съмнения в обществото, след като тя и съпругът й Чивенга обявиха развода си преди две седмици.
По-рано тази година пък Мери беше обвинена в измамно придобиване на фалшиво удостоверение за брак без съгласието на Чивенга, когато вицепрезидентът беше болен. Двамата са женени по обичайния закон на Зимбабве от 2011 г. и имат две деца.
Вицепрезидентът Чивенга се завърна у дома миналия месец, след като прекара четири месеца в Китай, където се лекуваше от проблеми с хранопровода. Местни медии коментират, че той не е забелязван скоро на публично събитие със съпругата си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar