Марина Овсянникова беше задържана и срещу нея е заведено наказателно дело за разпространяване на „фалшива информация“ за въоръжените сили на Русия. Руската журналистка стана известна с дръзкия протест срещу войната в Украйна в ефира на държавния „Първи канал“, където работеше.

Повод за делото е акция на Овсянникова от 15 юли. Застанала до река Москва, на фона на Кремъл, тя издигна плакат с надпис: „Путин е убиец. Войниците му са фашисти. Загинаха 352 деца. Още колко деца трябва да загинат, за да се спрете?“

Овсянникова е разпитана в качеството ѝ на обвиняема и ще прекара нощта в следствения арест на „Петровка“ 38. Засега не е известно каква мярка за неотклонение ще поиска следствието.

Името на Марина Овсянникова обиколи света в средата на март, когато тя издигна плакат срещу нахлуването в Украйна в студиото, откъдето се излъчваше новинарска емисия на държавната телевизия. В средите на руската опозиция обаче има и упреци срещу нея заради работата ѝ за „Първи канал“, известен като рупор на властта.

Тогава тя беше само глобена, а по-късно напусна телевизията и прекара няколко месеца в чужбина, където работи за германския вестник „Велт“. Върна се в Русия началото на миналия месец заради спор около попечителството над двете ѝ деца.

Оттогава Овсянникова е глобявана два пъти от съда за „дискредитиране“ на руските въоръжени сили. Според въведеното след 24 февруари законодателство две такива наказания в рамките на по-малко от шест месеца дават възможност за завеждане на наказателно дело. Максималното наказание по сегашното обвинение е 10 години затвор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar