Египтянин е бил арестуван в Саудитска Арабия, след като публикувал в Twitter видео, на което се вижда как се храни на закуска заедно с жена, съобщи Би Би Си.

На кадрите, които за мнозина изглеждат напълно невинни, се вижда как мъжът се храни заедно с жена, покрила изцяло лицето си с традиционен хиджаб и за която се предполага, че е от С. Арабия.

Това поведение обаче е против закона в родната на Осама бин Ладен страна. Там например в заведения като McDonald’s или Starbucks семействата и ергените трябва да седят в отделни зони. Същото важи и за работните помещения, където жените трябва да седят отделно от ергените.

Също така не им е разрешено да правят почти нищо, без да са придружени от мъже, които да ги „закрилят“ – обикновено това са баща или съпруг, но понякога и брат или син.

Египтянинът е арестуван от саудитското министерство на труда и социалното развитие, което го е обвинило в няколко нарушения, както и в това, че е заел пост, който е специално запазен за саудитци.

От гледна точка на С. Арабия

В 30-секундното видео се вижда как мъжът и жената се шегуват, че си хапват закуската заедно и че никой друг не е поканен.

Но най-проблемно в поведението им се явява краят на клипа, в който се вижда как жената храни мъжа.

Мнозина саудитци са крайно критични към поведението а двамата колеги, като повечето се чудят защо мъжът е наказан, а не жената.

„Искам да разбера защо мъжете постоянно са наказвани, а не жените“, писа в Twitter потребителка с име Malak, допълвайки: „Аз съм саудитска жена и, заклевам се, искам да я накажат заедно с него. Смях, хранене на работното място… къде са ви границите?“

Някои потребители все пак са по-кротки и цивилизовани в посланията си, смятайки, че работните взаимоотношения трябва да са издигнати над половата идентичност.

Потребителят Tarek Abd Alaziz призовава за това колегите да могат свободно да „се шегуват или хранят заедно, или да могат да правят неща, които са от естеството на нормални човешки взаимоотношения“.

Според мнозина в С. Арабия „да се създават и развиват работни постове за жени сред чужденци е в нарушение на обичаи, традиции и ценности“.

От гледна точка на Египет

В Египет мнозина са изненадани от шума, който се вдигна в С. Арабия и се чудят как някой може да бъде арестуван за такова невинно видео.

В частност хората посочват очевидното разминаване между ареста и наскорошната програма на страната в посока увеличаване на правата на жените, започната с правото им да шофират, дадено им през май месец.

ТВ водещият Осама Гауийш заяви, че е объркан от ареста, питайки: „Не иска ли саудитският принц Мохамед бин Салман една нова по-отворена Саудитска Арабия, с концертни зали и кина, и плажове, и визия за 2030-та?“

Египетска потребителка с име Sonia, заяви, че смята случилото се за резултат от „чупливото его“ на саудитските мъже: „Не мога да повярвам, че египтянин ще бъде депортиран и ще си загуби работата, само защото саудитските мъже имат толкова чупливо его“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar