По нареждане на Съда в Херсон бе арестуван ръководителя на портала РИА Новости в Украйна Кирил Вишински, разказа неговият адвокат Андрей Домански.

„Шестдесет дни арест без гаранция“, заяви той пред РИА Новости. За да бъде наложена такава мярка за неотклонение е необходимо обвинение. Защитата на журналиста поиска той да не бъде под стража. Самият Вишински, встъпвайки в съда, заяви, че всички действия срещу него са били замислени по-рано.

„В момент, когато в моята квартира имаше обиск, сътрудникът на пресслужбата на Службата за безопасност на Украйна беше съобщила за моето задържане. Вече течеше пресконференция, в която звучаха не само обвинения“, подчерта журналистът.

Вишински бе задържан в Киев на 15 май сутринта в дома му, а през нощта бе преместен в Херсон. Журналистът е заподозрян в държавна измяна и поддръжка на самопровъзгласилата се република Донбас. За това обвинение може да получи до 15 г. лишаване от свобода.

Многочасови обиски имаше и в офиса на РИА Новости в Киев и в домовете на някои сътрудници. Разпитани са 47 души.

Съпругата на Вишински Ирина разказа, че няма никаква информация за условията, при които е задържан съпругът й. Журналистът има здравословни проблеми и не може без лекарства.

Генералният директор на МИА „Россия сегодня“ Дмитрий Кисельов призова украинските власти незабавно да освободят Вишински и да прекратят преследването на медиите. Арестът бе осъден от много журналисти от другите страни.

От Кремъл отпратиха протестна нота към Киев с искане да бъде прекратено насилието над журналистите.

Това не е първият произвол от страна на Службата за безопасност на Украйна. В края на април бе задържан Елена Одновол, председател на кримския отдел на организацията „Доброволци на победата“, която помага на ветерани. Тя отишла в Украйна при роднини и дори по новите закони на страната, забраняващи Георгиевската лентичка, не е имала в себе си нищо незаконно. Жителката на Крим също е обвинена в държавна измяна.

В петък пред украинското посолство в Москва се планира акция в подкрепа на журналистите на РИА Новости в Украйна и МИА „Россия сегодня“.

Главният редактор на МИА „Россия сегодня“ и телевизия RT Маргарита Симонян призова всички неравнодушни да отидат на митинга. „Трудно е да се повярва, че такъв див лов на журналисти, които просто изпълняват своята работа, е възможна, още повече в Европа. Но това е така“, заяви тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar