Бившият съпруг на тв водещата Радост Драганова е арестуван като лидер на престъпна група за изнудване и пране на пари, научи „24 часа“.

45-годишният Явор Златанов и още 5-има души, сред които майка му, сестра му и мъжът ѝ са задържани миналата седмица. Всички са освободени с парични гаранции, освен Явор Златанов.

Акцията е на Специализираната прокуратура и столичната полиция. Изнудваният е бащата на Явор Златанов – Илия, който заедно със семейството си развива бизнес с производство и монтаж на асансьори. Негов сигнал, че роднините му искат да превземат бизнеса и имотите му, става повод за мащабно разследване.

Синът Явор, който до 2009 г. беше съпруг на Радост Драганова, и бащата Илия са съдружници в „Изамет“. Фирмата е основана още през 1989 г., произвежда и продава асансьори в България и чужбина. Има заводи в Дупница и София. Печели обществени поръчки, а сред частните клиенти са големи строителни фирми, офис сгради и молове. До 21012 г. фирмата е собственост само на Илия Златанов. Тогава той прехвърля 40% от капитала на сина си.

През 2017 г. между Явор и баща му назрява конфликт. На страната на Златанов-младши са още майка му Юлия, сестра му Пролетина и съпругът ѝ Махмуд Бедир. Тогава семейната война се разгаря със заплахи, изнудване, завземане на активи. Илия Златанов е принуждаван да дава пари и имущество. През 2018 г. бил пребит на улицата. Съмненията са, че извършителят е охранител на сина му. През последните 2 години Явор Златанов няколко пъти е пребивал работници от завода на баща си. Златанов-старши се е жалвал за отклонени средства за над милион от фирмата „Изамет“ към лични сметки на сина му. Чашата преляла на 10 юли, когато Златанов и бодигардовете му нахлули в асансьорния завод в Дупница и се обявил са собственик, с когото работниците трябва да се съобразяват.

В сряда Явор Златанов, сестра му, зет му, както и бившата съпруга на Илия Златанов са арестувани. Заедно с тях са отведени и Кристиан Хранов и Иван Димов. Обвинени са за изнудване и за пране на пари. Претърсени са жилищата им, офиси и банкови трезори. Разследващите намират 35 кг златни монети за над 4 млн. лв. и 565 хил. евро в брой. Иззети са 6 луксозни автомобила, сред които спортен мерцедес AMG, за които също има данни, че са придобити от престъпна дейност.

Според прокуратурата бандата на Явор Златанов и роднините му е опитала да присвои целия бизнес на баща му Илия със заплахи, прехвърляне на имоти и пари с фалшиви документи. Синът пък отмъкнал от баща си крупна сума, която била депозирана в чужда банка. Средствата са блокирани.

В петък срещу 150 хил. лв. гаранция са освободени съпругата на Илия Златанов Юлия, дъщеря му Пролетина и мъжът ѝ Махмуд. В събота съдът освободил и Калоян Хранов и Иван Димов. Явор Златанов обаче остава в ареста.

Имената на Явор и Илия Златанови нашумяха за последно през 2018 г., когато стана ясно, че заради конфликта им не работят асансьорите в два подлеза на „Цариградско шосе“ в София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar