Футболен запалянко, който е бил арестуван по време на пловдивското дерби между отборите на Ботев и Локото през август м.г., успя да надвие служителите на реда в съда и да докаже, че е бил тикнат зад решетките неправомерно.

По време на срещата той бил задържан и изпратен в ареста на Първо РУ за срок от 24 часа. Мъжът подал жалба срещу полицейския акт, в която твърдял, че не е нарушавал Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, но въпреки това попаднал в тъмницата. В заповедта за задържането било посочено, че мъжът отказва да изпълни разпореждане на полицейски орган, отговорен за спортното мероприятие.

В храма на ​Темида бил разпитан приятел на жалбоподателя, който също бил на стадиона в квартал Коматево и станал пряк очевидец на цялата случка. Той разказал, че в почивката между полувремената видял, че арестуваният е бил с вързан на кръста сиутчър. Полицаите поискали да му вземат суитчъра, а мъжът попитал дали ще му дадат документ за това. Последвала заплаха, че ще го арестуват – така и направили.

Според закона за МВР целта на ареста е да предотврати възможността задържаното лице да се укрие и спрямо него да не може да бъде проведено разследване, тоест е свързан с разкриването на престъпление. Магистратите от административния съд сметнали, че в конкретния случай задържането е било немотивирано, тъй като не били посочени и доказани основанията за това действие. Освен това в заповедта за задържането липсвали каквито и да е било фактически основания за нейното издаване.

Поради тези причини заповедта била отменена, но запалянкото не получил никакво обезщетение за това, че неправомерно излежал 24 часа в ареста.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд​.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar