Симеон Филипов Петров даде съгласие за доброволно предаване на италианските съдебни власти. Това той стори пред тричленен съдебен състав на Шуменския окръжен съд, съобщиха от пресцентъра му.

Мъжът бе издирван с европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Лоди – за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта. Той вече е бивш съдебен заседател, каза говорителят на съда Стилиян Стилиянов, припомняйки, че шуменските съдебни заседатели се избират от местния общински съвет, а от 4 юни 2020г. Петров е с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Днешното съдебно заседание е проведено, след като Министерството на правосъдието на Италия е дало така наречените писмени гаранции. Те са задължителни, тъй като лицето се иска за провеждане на разследване, а не за изтърпяване на вече наложено наказание, предаде БТА.

При наличие на съгласие, процедурата изисква даване на тридневен срок, в който Петров може да се откаже от това съгласие. След изтичане на този срок и при липса на отказ, съдът незабавно ще постанови решение, с което предава лицето на искащата държава. Решението няма да подлежи на обжалване и ще бъде изпълнено незабавно, уточняват от пресцентъра на съда.

Същото се отнася и за шуменката Атанаска Сандева Василева, търсена от властите в Италия за същото престъпление. И тя е дала съгласие на насрочено по-късно дело да бъде съдена там, уточни за БТА Стилиянов.

По данни на прокуратурата, тя е осъждана три пъти в България – за кражба на дебитна карта и теглене на пари от нея, както и за джебчийска кражба.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar