Пътната агенция на прокурор – регионалният и финансовият министър сезират държавното обвинение за договорени ремонти за почти 3 милиарда лева от предишното ръководство на АПИ.

69 папки с договори, справки и задания – всички са предадени на прокуратурата. Причината е, че според двете ведомства АПИ е възлагала допълнителни ремонти при липса на средства за тях.

„Агенцията възлага допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора общото надвишение е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите“, съобщават от двете министерства.

Пред bTV бившият председател на агенцията Георги Терзийски коментира , че няма притеснения по отношение на сигнала.

„Дейността на агенцията е недофинансирана и са необходими допълнителни финансови средства, които в годината агенцията е получавала целево финансиране от Министерски съвет. Това е свързано с нашето желание да бъде повишена безопасността по пътищата“, казва Терзийски.

Министър Комитова пък уточни, че бюджетът на АПИ за годината е близо 400 милиона лева, което е 7,5 пъти по-малко от стойността на надвишените договори.

„Или лошо управление, или умишлено поставени бомба в служебното правителство – да не можем да се разплатим с тези работи, тъй като в момента ние не можем да прекрояваме бюджета“, заяви Комитова.

„Няма голяма разлика! Ние сме заявили в министерството на регионалното развитие начини са пресктруктуриране на бюджета“, коментира пък Терзийски.

Регионалното и финансовото министерство сигнализират и за нарушения в изпълнението на договорите за гаранции. Предишното ръководство отрича обвиненията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar