Днес беше дълъг маратон от масови безредици – от ранните сутрешни часове. Това заяви зам.-директорът на СДВР Антон Златанов на извънреден среднощен брифинг пред Народното събрание на пл. „Независимост“, станало арена на сблъсъци тази вечер по време на протестите срещу правителството и главния прокурор.

По думите му освен демонстранти, които са изразили мнението си мирно, е имало и агресивни протестиращи, които са провокирали напрежение и сблъсъци.

„Бяхме подложени на изпитание, да изтърпим около нас да падат ранени полицаи. Не мога да ги преброя колко много са – има хора с порезни рани, обгазени, с изгаряния. Беше направен опит да се запали сено, с което ни замеряха. Над 100 бомби и пиротехнически изделия“, допълни той.

Зам.-шефът на СДВР уточни, че тактиката на полицията тази вечер е била да се щади животът и здравето на протестиращите, с риск за тях самите.

„Първият кордон на полицията беше с жилетки „Антиконфликт“, приоритетно с жени, хора без защитно облекло. Независимо от това започнаха атаки още от сутринта. Само сутринта имаме над 100 пострадали колеги, ние не се оплакваме – това е нашата работа и дълг“, посочи той.

Златанов коментира, че голяма част от мирно протестиращите са се увлекли по провокаторите. Посочи, че не са броили колко бомби са хвърлени по униформени, но са били над 100. Той уточни, че при сутрешните демонстрации са арестувани около 35 души, а вечерта все още не се знае, но са над 60.

„Има чукове, метални палки и прътове. С огромно съжаление констатирахме, че се вадят част от платките, които ние не сме закачали преди мероприятието. Имаме информация за забранени предмети, скрити в палатките. Ако има подобно нещо, ще се предприемат съответните мерки. Имаше няколко вида бомбички – пиротехнически изделия, сигнални ракети, изстрелвани директно срещу нас, големи пиратки, но най-опасното бяха самоделни взривни устройства. С едно такова беше хвърлено в полицейски автобус и се взриви вътре“, уточни Златанов.

Според него тези действия на протестиращите са добре организирани. По думите му са използвали мирно протестиращите граждани и са се смесили с тях, за да ги увлекат.

„Границата беше премината. Показаха брутална и грозна агресия, спрямо полицаите. Агресивните лица бяха няколкостотин. Изчакаха тъмните часове, за да започнат атаките. Призовавахме по високоговорители да се прекрати нарушаването на обществения ред и мирно протестиращите да се разотидат. След като това предизвика само нова агресия – предприехме тактически полицейски действия по отцепване и изтласкване. Използвали сме само телата си, като помощни средства – каски и щитове“, уточни Златанов.

Зам.-шефът на СДВР посочи, че за него отговорни за безредиците са всички, които са призовавали за ескалация на напрежението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar