А нтимонополното дело на американската Федерална комисия по търговия (FTC) срещу Facebook пропадна още на старта, съобщава CNBC. Федералният съд на окръг Колумбия отхвърли делото с аргумент, че липсват доказателства.

FTC заведе делото срещу Facebook през декември миналата година заедно с главните прокурори на 48 щата. Те обвиняваха ИТ гиганта, че използва целенасочени стратегии и действия, чрез които да елиминира заплахи за бизнеса си.

За пример бяха дадени придобиванията на Instagram и Whatsapp, които обаче бяха разрешени от FTC, когато се случиха съответно през 2012 г. и 2014 г. Според съда обаче, в иска си FTC не е успяла да докаже както това твърдение, така и другия си аргумент, че компанията държи монопол над социалните мрежи в САЩ.

Съдът все пак отбелязва, че не се съгласява с всички отговори и аргументи на Facebook. „Въптреки това е съгласен, че искът на агенцията е правно недостатъчен и трябва да бъде отхвърлен“, пише в решението.

Facebook приветства решението, като обяви, че то „вижда дефектите в правителствените жалби срещу Facebook. Ние се конкурираме честно всеки ден, за да спечелим времето и вниманието на хората и ще продължаваме да предоставяме чудесни продукти на хората и бизнеса, които използват нашите услуги“.

Решението на съда не значи пълен край на битката между FTC и Facebook. Съдът остави възможност на Комисията да преразгледа иска си, да го прецизира и да го подаде отново, с което да рестартира делото.

FTC обяви, че внимателно разглежда решението на съда и ще прецени следващите си действия. Подобен е отговорът и на попитаните главни прокурори на различни щати, които участваха в иска. За сега няма индикации дали ще бъде направен нов опит.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar