Комисията за конфискация, която се вля в антикорупционната комисия, е осъдена 25 пъти по закона за отговорността на държавата. Присъдените за незаконните й действия обезщетения са за общо 380 045 лв. Това става ясно от данни, предоставени на „Сега“ от КПКОНПИ след 2-годишна битка по закона за достъп до информация. Тези данни не са част от годишните отчети на комисията.

Най-голямото обезщетение е присъдено от Окръжния съд в Пловдив – 68 000 лв. Комисията е осъдена да плати на двама ищци обезщетение за уронване на доброто им име в обществото и за социална изолация заради наложена възбрана върху имот във връзка с производство по конфискация. Значителна част от обезщетението е за фирмата на двамата, на която трябва да бъдат възстановени направените разноски за адвокат. На активите на ищците и на фирмата са били наложени обезпечителни мерки заради дело за конфискация за над 7 млн. лв. Впоследствие обаче искът е оттеглен от комисията.

По друго дело комисията е осъдена да плати 30 хил. лв. обезщетение от Окръжния съд в Хасково. Този път поводът е производство по конфискация, което комисията е загубила. Сред другите по-големи обезщетения има за 28 хил. лв., 25 хил. лв., 36 хил. лв.

„Сега“ потърси информация от комисията за конфискация, която сега е част от антикорупционната комисия, преди близо 2 години. Пламен Георгиев, който впоследствие оглави КПКОНПИ, а след скандала „Апартаментгейт“ беше „скрит“ като консул във Валенсия и отвори място за Сотир Цацаров в комисията, отказа да предостави данните. Той се аргументира с абсурдния мотив, че това е служебна информация. Последва дело по закона за достъп до обществена информация, което „Сега“ спечели на две инстанции с помощта на Александър Кашъмов от Програма достъп до информация.

„Безспорно е, че чрез предоставяне на исканите сведения ще се повишат прозрачността и отчетността на КПКОНПИ във връзка със спазване на законодателството и управлението на бюджетните средства“, се казва в окончателното решение на Върховния административен съд, постановено на 13 ноември. От комисията го изпълниха едва на 2 декември. При това и.д. шефът й Антон Славчев не предостави информация за 2018 г. и 2019 г., както беше поискано след съдебното решение.

ПРОГНОЗА

Със Сотир Цацаров начело КПКОНПИ вероятно ще продължи стила си да не предоставя информация на медиите, различна от пиар съобщенията си, с които се хвали за наложени запори и решения за конфискация. Докато Цацаров беше главен прокурор, държавното обвинение работеше само с определени медии, които не му задаваха критични въпроси. След като Цацаров оглави прокуратурата, от нейните годишни отчети изчезнаха данните за размера на обезщетенията, които плаща по закона за отговорността на държавата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar