Джеймс Гелинг, който бе задържан за убийството на Венцислав Маргинов в началото на юни в Англия, се призна за виновен. 31-годишният британец, който е осъждан над 40 пъти за 73 престъпления, се яви за втори път в съда по случая с българина.

Той обаче отново не даде обяснения за нападението на Маргинов и двамата му сина, а само потвърди своята самоличност и че се признава за виновен по обвинението за непредумишлено убийство на 51-годишния наш сънародник. Адвокатът му също заяви, че няма основание да обжалва, но съобщи, че е поискал психиатрична експертиза за своя клиент. Представителят на прокуратурата пък обясни, че чакат още данни от аутопсията на Маргинов, които ще изяснят силата на удара, причинил неговата смърт.

Съдията Андрю Менъри се съгласи да изчака допълнителните експертизи и нареди да се направи пълен доклад за Гелинг, който трябва да установи дали е опасен престъпниk. От него до голяма степен ще зависи и присъдата му, която се очаква да бъде произнесена на следващото заседание по делото на 9 септември.

Семейството на Маргинов нямаше свой представител в съдебната зала в Ливърпул, което е обяснимо, тъй като по-рано стана ясно, че Джеймс Гелинг е изпечен бандит и член на престъпна банда заедно с двамата си по-малки братя в родния град Саутпорт. Той многократно е пращан в затвора за редица престъпления. Сред тях са кражби, обири, нападения и притежаване на опасно куче. Местният депутат Джон Пю казва, че Гелинг се гордее с каталога си от присъди и на него не му пука за закона и за това, какво другите мислят за него. Когато е на 13 г., е изпратен за 18 месеца в поправителен дом за кражба, грабеж и нападение. Веднага след излизането си през 2002 г. той получава 3-годишна ограничителна заповед за поредица от нарушения в Саутпорт. С братята си Джордън, на 11 г. и Ашли на 12 г., са наказани, че тероризират местните хора. Това обаче не ги спира и те продължават с престъпната си дейност и до днес.

На първи юни Маргинов се прибира с двамата си сина Христо и Станимир от кръчма в Саутпорт, където са гледали финала на Шампионска лига. Полицията все още не съобщава подробности как се е случил инцидентът. Знае се само, че преминаващ полицейски патрул е видял сбиване. След като е спрял, повечето участници в него са се разбягали. На улицата е намерен да лежи Венцислав. Тъй като е бил в тежко състояние, веднага е извикана линейка. Откаран е в болница заедно с 28-годишния си син Станимир, който също е наранен по лицето.

Гелинг е задържан за побой заедно с още един 32-годишен британец, който е пуснат под гаранция. След като Маргинов почива в болница три дни по-късно, му е повдигнато обвинение за убийство.

Междувременно стана ясно, че българка е събрала 1010 паунда за близките на починалия сънародник. Наталия Ангелова е пуснала съобщение в интернет платформа, че заедно със своя партньор ще скочат с парашут в памет на Маргинов. „Искаме така да съберем средства, за да помогнем на семейството на нашия скъп приятел, който беше трагично отнет от нас. За съжаление той почина въпреки невероятните усилия на лекарите от болницата „Ейнтри“, пише тя. На призива и са се отзовали 29 души, сред които много българи, живеещи в района на Саутпорт.

Семейство Маргинови емигрират в Англия преди 8 г. и се установява в малкото пристанищно градче в близост до Ливърпул. Ангелова пък е там от 16 години и работи в магазин на голяма верига за хранителни стоки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar