Администрацията на Тръмп ще узакони отпечатването на 3D пистолети от следващия месец, съобщи в. „Индипендънт“. От 1 август американците ще могат да публикуват онлайн и да теглят чертежи на пистолети.

Споразумението завършва многогодишна съдебна битка, започнала през 2013 г., когато описващият се като ляв анархист и активист Коди Уилсън публикува в интернет планове за 3D принтирано оръжие, наречено „Освободителят“.

Той е направен почти изцяло от твърда пластмаса. Тя е същата, с която се правят конструкторите „Lego“. Използва се лесно за 3D принтери.

Чертежите за оръжия, които Уилсън публично оповести, се наричат „Призрачни пистолети“. Наречени са така, защото не могат да бъдат проследени, тъй като нямат серийни номера и могат лесно да бъдат разглобени.

„Мисля, че всички в Америка трябва да се ужасят“, каза един от противниците на идеята.

Оръжията ще бъдат достъпни за всеки, включително и за терористи.

„Опасността може да бъде огромна. Луди хора ще имат лесен достъп до такъв вид уеб сайт. Да им позволиш да направят пластмасовите AR 15 неоткриваeми?“, каза американският сенатор Чък Шумер.

AR 15 е оръжие, което често се използва в многобройните масови стрелби в САЩ. Използва се бързо поради големия брой куршуми, които може да изстреля.

3D оръжията не са като традиционните, но те не изискват лиценз, разрешително или какъвто и да е вид документ за психическо здраве и чисто криминално досие. 3D принтерите от своя страна са доста скъпи, а някои струват дори хиляди долари. Това е растящ пазар и някои компании започват да предлагат по-достъпни версии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar