Марк Скот беше признат за виновен в това, че е изпрал около 400 млн. долара постъпления от OneCoin. Новината беше съобщена от независимия журналист Матю Ръсел Лий, който отразява процеса в Twitter и през сайта си Inner City Press. Това се случи след като в рамките на две седмици и половина съдебните заседатели в Ню Йорк изслушаха над десет свидетели на прокуратурата, включително и самопризнанията на Константин Игнатов, брата на създателката на OneCoin Ружа Игнатовa, който бе арестуван в САЩ през март.

Делото извади на показ много детайли за това как е функционирала създадената през 2014 г. криптовалута, която от години привлича обвинения, че е параван за финансова пирамида, събрала над 4 млрд. долара от жертвите си според американските власти и изтекли вътрешни данни. Изходът от процеса е още по-силен аргумент за критиците на OneCoin, тъй като е косвена присъда и за самата компания – за да има пране на пари, те трябва да са с незаконен произход. От заключителните пледоарии на прокуратурата става ясно, че той е получил сумарно около 50 млн. долара за услугите си за Игнатова.

Ролята на Скот

Марк Скот беше арестуван преди година в дома си в Барнстейбъл, Масачузетс. Неговата роля в историята може да се сглоби от обвиненията на прокурорите, представените мейли и други комуникации и стенограмите от първите разпити след ареста му, които са публикувани по делото. Скот е представен по мейл на Ружа Игнатова на 30 септември 2015 г., като според собствените му твърдения връзката е осъществена от Гилбърт Армента. Според признанията на Константин Игнатов той е любовник, бизнес партньор и основен перач на пари на сестра му. Притежавал е банка в Грузия, чийто лиценз е отнет през 2016 г. заради именно заради неспазване на изискванията против пране на пари.

След среща на живо с Ружа Игнатова в Лондон през февруари 2016 г. Скот основава серия фондове, включващи Fenero в името си, през които са преминали парите и са насочени в различни направления – по сметки в Дубай, за покупка на дялове в компании, включително и за нефинализирана сделка за покупка на петролно находище в Мадагаскар, около която изплува името на Нийл Буш (брат на президента Джордж Буш младши и съответно син на Джордж Буш старши). Според представена информация по делото той е получил 300 хил. долара от Игнатова за среща със самия него и собственика на Hoifu Energy Group Хуей Чъ Мин.

Освен в пране на пари 51-годишния Скот е обвинен и в банкова измама за прикриването на информация за произхода на средствата, като по двата параграфа може да получи сумарно максимално 50 години затвор. Отделно може да получи глоба до 1 млн. долара и отнемане на незаконно придобито имущество, което беше показано и по делото – имоти, яхта, автомобили, скъпи часовници. Отделно наскоро нюйоркската прокуратура е завела дело и срещу партньора на Скот Дейвид Пайк, който му е помагал да управлява фондовете Fenero. Той е обвинен в лъжесвидетелстване след като първоначално при разпит около ареста на Скот заявява, че двамата са знаели, че парите са били на Ружа Игнатова, но по-късно се отмята от показанията си. Константин Игнатов се е признал за виновен по четири обвинения, които сумарно могат да доведат до 90 години затвор, но заради сътрудничеството с прокурорите е вероятно да получи значително по-кратка присъда.

Съдебните заседатели са стигнали до решението си, че Скот е виновен и по двете обвинения, след над четири часа обсъждания днес, след което са освободени от съдията Едгардо Рамос. След това прокурорите са поискали незабавното му задържане под стража (досега той беше под гаранция с гривна за проследяване), въпреки че съдията все още не преценил размера на присъдата. Защитата му пък заявява, че той планира да обжалва, и иска той да остане на свобода дотогава като се аргументира с това, че за разлика от Игнатова той не поддържа руски връзки, които да му помогнат да се укрие, както и че майка му е с болест в терминален стадий.

Все още работеща

Делото по същество не се занимаваше с това да доказва дали OneCoin е финансова измама. В светлината на доказателствата на прокуратурата и на признанията на Игнатов това практически беше прието за даденост. Адвокатите на Скот също не го оспорваха, а по-скоро ключовата линия на защита беше дали той е знаел, че парите, които е управлявал са с криминален произход. Според прокуратурата това се разбира както от кореспонденцията му (включително и мейли за разследвания на OneCoin в различни юрисдикции), така и заради лъжливата информация, която е давал пред финансови институции. По делото са приложени и множество мейли от банки, консултантски и юридически кантори, че спират да работят с Fenero поради регулаторните изисквания за мерките срещу пране на пари. Тезата на защитата е, че самият Игнатов дори и година след изчезването на сестра му не е знаел, че криптовалутата няма истински блокчейн, а също и че парите са преминавали през водещи банки, които не са сигнализирали за измама.

Въпреки делата в САЩ и факта, че самата Ружа Игнатова е в неизвестност от края на 2017 г., OneCoin продължава да се промотира по цял свят. След изчезването й Игнатов, който е представян като лидер на компанията, многократно публично твърди, че е в постоянен контакт с нея, но при свидетелските си показания сега заявява, че не знае къде е и не е имал контакт с нея от изчезването й. Докато течеше процеса срещу Скот „Капитал“ изпрати въпроси до OneCoin за коментар по признанията на Игнатов, но не получи отговор.

Още през октомври попитахме и българската прокуратура за коментар дали тя извършва разследване, тъй като в материали по делото американските им колеги твърдят, че OneCoin е плащала подкупи в редица държави, в т.ч и България, за да не бъде разследвана, а също и че изчезването й е предшествано от изтекла информация към нея, че ще й бъде повдигнато обвинение.

Над месец по-късно, насред новините около процеса срещу Скот в българските медии, от прокуратурата отговориха, че исканата информация не е обществена по смисъла на ЗДОИ, доколкото е „свързана с евентуална конкретна прокурорска проверка“.

Няколко дни централата на OneCoin на столичния пл. Славейков беше затворена, а в четвъртък от офиса се изнасяха мебели и оборудване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar