Главният прокурор Иван Гешев трябва да се оттегли от поста си поне докато трае разследването на т.нар. атентат срещу него. За това призова бившата барета и някогашен съветник в ДАНС Алексей Петров. Пред БНР той коментира, че израелският експерт, огледал мястото на инцидента, няма нищо общо с него.

„Ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо. Това оттегляне ми се струва, че би отпушило държавата по изключително много направления, дори стратегически. Г-н Гешев, разбира се, има своите позитивни качества и държавата в тази ситуация е длъжна да му помогне, да му намери друга подходяща работа“, заяви Петров.

На въпрос означава ли това оттегляне на главния прокурор с почести, той отговори:

„Щом казвате, приемам тази квалификация.“

Императивно да

На въпрос дали Гешев трябва да се оттегли от поста си, Петров заяви:

„Императивно да. Когато в момента се води разследване срещу него, особено след това изявление на неговия заместник. Имаме терористичен акт, който трябва да се разследва от националното следствие, на което ръководител е г-н Сарафов. И при тези указания, императивно господин Гешев трябва да се оттегли до приключване на това разследване“.

Петров бе свързан с взрива, избухнал край колата на Гешев, след като на официалната си фейсбук страница публикува снимка с човек, когото определи като израелски експерт по сигурност. Затова се появиха спекулации дали това не е човекът, огледал мястото на взрива веднага след иницидента. Алексей Петров изясни, че това не е „неговият експерт“.

Така самоличността на митичния спец по взривове, оказал се на местопрестъплението, тъне в мъгла.

В подкепа на тезата си, че взривното устройство било предназначено за убиване, не за сплашване, директорът на националното следствие Борислав Сарафов заяви на 2 май: „Израелският специалист, с когото работим, изрази възхищението си за професионализма на извършителя. Говорим за зъл гений!“

В петък вътрешният министър Иван Демерджиев разобличи като лъжа голяма част от данните, изнесени от Сарафов за атентата срещу Гешев. Министърът освен това информира депутатите, че въпросният израелски експерт е пристигнал в България един-два часа преди атентата.

След това Сарафов, който е и зам.-главен прокурор, се разграничи от началника си и в три последни изявления (последното на 9 май) се оправдава как самият той бил подведен от Гешев и действал по негови указания, съобщавайки неверни данни пред обществото.

За мистичния израелски екперт Сарафов каза, че е бил заведен на мястото на взрива от неговия заместник в националната следствена служба Ясен Тодоров. Според Борислав Сарафов това е направено по разпореждане на самия Гешев.

„В случая тревожното е, че главният е дал указания за допускане на човек. Проблемът е, че главният прокурор е разпоредил участие на този човек в разследване срещу себе си. Това надминава принципа, за който говорих. Тук ще възникнат въпроси дали това действие не е било практика и по други казуси“, коментира Алексей Петров.

Това не е моят експерт

Той отрече да е свързан по някакъв начин с експерта, изпратен от Гешев на местопрестъплението. Петров обясни, че публикуваната в профила му снимка била със Саймън Ципис, с когото правели заедно магистърска програма на английски език в пловдвиския университет.

„Няма лошо и в този случай да бъде ползван такъв експерт, но това не е моят експерт, не е д-р Ципис и нямам никаква връзка“, заяви той.

Алексей Петров, който предни повече от 10 години бе уличен като шеф на организирана престъпна група и задържан при операция „Октопод“, впоследствие бе напълно оправдан. През последните години той рядко има медийни изяви. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не крие респекта си към него. В интервюто пред БНР прави впечатление позитивния тон на Алексей Петров към Сарафов. По негова оценка заместникът на Гешев „разполага със солидна биография“ и с действията си „поставя началото на сериозно разследване за разкриване на истината“.

Още по темата:

МВР направи на пух и прах версията за взрива, заместникът на Гешев – подведен от началника сиНякогашният съветник в ДАНС коментира, че не е необичайно да се ползват знанията на израелски експерти и това се прави от десетилетия. Според него обаче в случая проблемът е, че Гешев лично е дал указания въпросният да бъде допуснат до местопрестъплението.

Той подкрепи изцяло тезата на Сарафов, че прокуратурата е нагазила на политическия терен. По думите му има нужда от доверие, което в момента липсва.

Преди това Петров каза, че не познава нито зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров, нито главния прокурор. Той обаче допълни, че си запазва правото да коментира случая.

Според негослучилото се е терористичен акти е без значение кой ще се окаже субектът и коя версия ще се окаже вярната: „Няма значение каква е мощността на взрива и няма значение кой е субектът на този акт, въпросът е кой е обектът. А обектът е представител на държавна институция. Посегателството върху него е с политически мотиви. Няма значение коя версия е.При тероризма – не се цели и не се измерва поражението му с разрушения, а с психологическо въздействие„.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar