Масирана акция срещу десни екстремисти в редиците на германската полиция разкри мрежа от неонацисти. Това е третият случай на разпространение на нацистка пропаганда сред полицаи само в западногерманската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

„Дълго време вярвах, надявах се, че става дума за изолирани случаи. Но вече знам, това – уви – не е така. Прекалено много са!“, констатира вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл.

29 служители на реда са уволнени дисциплинарно и предадени на прокуратурата. Други 14 полицейски служители ще бъдат отстранени от служба.

Пред журналисти днес Ройл разкри, че над 200 служители са участвали в операцията, разкрила пет чат-групи в WhatsApp при претърсването на 34 жилища и работни места.

Конфискувани са мобилни телефони, с които е разпространявана „най-гнусна нацистка пропаганда“. Сред тях снимки на Адолф Хитлер и пречупени кръстове, което в Германия е забранено.

„Но и много по-отвратителния колаж на бежанец в газовата камера на концлагер“, допълни министър Ройл.

Групите са съществували от 2012 година, но значително са се активизирали през 2015 г., когато Германия отвори границите си за бежанците.

Вчера германското правителство публикува годишния си доклад за състоянието на обединена Германия, който констатира, че крайнодесният екстремизъм набира сила в Източна Германия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar