Щом изделието има тютюн, трябва да има акциз, въпросът е каква да е ставката. Това заяви вчера пред БТВ министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с акциза върху бездимните цигари. „Въз основа на процента безвредност трябва да се намали самият акциз“, коментира Караниколов.
По неговите думи трябва да се направи анализ кое е по-вредно и е кое е по-добро за здравето на пушачите. „Ако се докаже, че за хората е по-здравословно да пушат бездимни цигари, със съответния процент на здравословност трябва да се намали акцизът“, смята министърът. Той поясни, че не знае дали ситуацията с бездимните цигари е лобизъм или по някакъв начин се покрива дупка в бюджета.
През миналата седмица обаче председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, която разясняваше предложенията за промени в Закона за акцизите, призна, че всъщност управляващите нямат представа от ефекта върху здравето на хората от бездимните цигари. Тя дори призова Министерството на здравеопазването да се включи в дебата по темата.
По-късно стана известно, че управляващата коалиция се е споразумяла да промени текстовете в Закона за акцизите, с които се повишава косвеният данък върху бездимните цигари между първо и второ четене.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar