Четиричасова проверка на спецпрокуратурата в офисите на Държавната комисия по хазарта и изявление на директора на държавната финансова инспекция последваха интервю на Васил Божков пред радио „Свободна Европа“, в което той обяви, че държавата иска да отнеме хазартния му бизнес. Божков е собственик на двете частни лотарии – „Лотария България“ и „Национална лотария“, и контролира футболния клуб „Левски“, а медийната му изява дойде, след като стана ясно, че е внесен законопроект, с който се предлага лотарии да се организират само от държавния тотализатор. Проектът е внесен от Валери Симеонов от НФСБ, но по думите му е подкрепен от премиера и финансовия министър.

По-късно през деня изпълнителният директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев направи изявление пред журналисти, че досега проверката по казуса с таксите на хазартния сектор, която им беше възложена от финансовия министър Владислав Горанов, е показала, че държавата е можела да получи 210 млн. лв. повече през последните пет години само от моментни лотарии. От обясненията му стана ясно, че АДФИ все още не се ангажира да каже дали има щета за бюджета и дали ДКХ носи отговорност. Това щяла да реши прокуратурата. Проверката на АДФИ се очаква да приключи до месец.

Тя започна в контекста на шумна раздяла между двама доскорошни бизнес партньори – Божков и фамилията Найденови, които държат казина и онлайн платформа за спортни залози под марката Efbet. Покрай медийните им изяви стана ясно, че в продължение на пет години свързаните с Божков „Национална лотария“ и „Лотария България“ са внасяли по-ниски такси по Закона за хазарта в бюджета в сравнение с държавния тотализатор.

Откога проверяват

Държавата е събрала над 500 млн. лв. данъци и такси от хазартни игри за периода от 2014 до 2019 г., но заради различното облагане на държавния спортен тотализатор и частните компании – организатори на хазартни игри, е загубила 210 млн. лв. приходи само от моментните игри, съобщи Георги Начев. Той обяви, че агенцията е започнала проверка на колегите си от Държавната комисия по хазарта със заповед на финансовия министър Владислав Горанов от 16 декември. От неговите думи се разбра и че в рамките на миналия месец Специализираната прокуратура е поискала финансовата инспекция да стане част от досъдебно производство. Начев добави, че постановлението на прокуратурата е изменило периода на проверката на комисията по хазарта – според заповедта на министъра тя е била за периода от 2015 до 2019 г., а според постановлението – от 2014 до 2019 г. Начев обаче не спомена какво е наложило днешната акция на спецпрокурорите в ДКХ, след като инспекцията на АДФИ продължава и те са натоварени с нея.

Не е щета, но тепърва ще доказваме

Според Начев инспекторите му проверяват дали държавата не е била ощетена и с колко от различното облагане на държавния тотализатор и частните компании, организиращи хазартни игри. По закон моментната лотария, тото и лото игрите се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че „за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие“, държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони.

Начев отказа да тълкува закона и да обяви дали едната от двете възможности за облагане на хазартните игри е неправилна или незаконна, и обясни, че тепърва ще разследват дали има нарушения. Дали операторите са били облагани правилно пък ще трябва да се произнесе прокуратурата.

Въпреки това той обяви, че с 15% са били облагани само приходите от държавния тотализатор, а частните оператори са плащали 20% върху разликата между получени залози и изплатени печалби. Досега инспекторите са проверили само моментните лотарии и смятат, че заради различната данъчна основа държавата е могла да получи 210 млн. лв. повече, ако частните оператори са били облагани като държавната лотария. Начев отбеляза, че не може да коментира числото 210 млн. като щета, защото предстои да се изяснява. Тепърва ще се проверяват и тото, и лото игрите, и залаганията на спортни състезания и надбягвания. Начев отказа да съобщи какъв процент от всички хазартни игри съставляват моментните игри.

Той добави, че след около месец ще приключат ревизията и ще публикуват резултатите от инспекцията. Директорът на АДФИ не можа да си спомни кога за последен път ведомството му е проверявало комисията по хазарта, която също е под шапката на Министерството на финансите.

Божков: Работещ бизнес ще бъде на практика отнет „принудително“

Междувременно в интервю за радио „Свободна Европа“ Васил Божков коментира, че в момента държавата прави опит да отнеме принудително бизнеса му. „Мога само да предполагам. Разследвайте и го разкрийте. Но знам, че целта не е да се подпомогне спортът. Нито пък да се мисли за здравето на хората, защото лотарията ще продължи да я има, само че ще бъде в ръцете на държавна структура – това значи, че не се цели намаляване на „вредите“ от лотарията. Хората пак ще играят. Ефектът ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде прехвърлен успешният модел на друг“, каза Божков в интервюто си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar